Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

woensdag, 24 juni 2020  

Bescherm je huisdier tegen de eikenprocessierups

Het zal je niet ontgaan zijn: de eikenprocessierups vormt een plaag in Nederland. Elk jaar als de temperaturen beginnen te stijgen, steekt deze rups de kop op. Dat is vervelend voor mensen, maar ook voor dieren. En er is dit jaar een nieuw gevaar. Wat kun je doen om je hond of kat te beschermen?

Minder eikenprocessierupsen in 2020

Ten opzichte van vorig jaar lijkt er een lichte afname te zijn in het aantal eikenprocessierupsen. Maar dat neemt niet weg dat in bossen een groot aantal eiken aangetast is door deze rups. Ook in woonwijken staan aangetaste eiken. De kans bestaat dus dat je in aanraking komt met de schadelijke haartjes van de rups. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor katten en vooral honden, die het heerlijk vinden om overal te spelen en te ravotten.

Nieuw gevaar voor honden en katten

Voorheen moesten mens en dier vooral opletten voor de schadelijke haartjes die rondvlogen. Maar nu blijkt dat de eikenprocessierups steeds meer vanuit de grond omhoogkruipen. Het gevolg? De rupsen bevinden zich meer laag in de struiken of laag op boomstammen. Dat betekent dat je hond of kat extra risico loopt om in aanraking te komen met deze vervelende rups! Linke soep dus.

Klachten

Mensen kunnen door de haartjes van de processierups last krijgen van huid- en luchtwegirritaties. Voor dieren is dat niet anders. Maar omdat honden en katten een vacht hebben, hebben ze minder huidklachten. Honden kunnen last krijgen tranende ogen, gezwollen lippen en een rode, opgezwollen tong. Ook kunnen honden misselijk en trager worden, en gaan braken. Dit zijn allemaal symptomen van contact met de brandharen van de eikenprocessierups.

Bescherm je huisdier

Het is moeilijk om je hond of kat volledig te beschermen tegen de rondvliegende haartjes van eikenprocessierupsen. Maar door je hond aan te lijnen kun je hem of haar uit de buurt houden van aangetaste bomen. Het zou vervelend zijn als je hond te dicht bij een nest komt en daardoor onnodig haren opsnuift of zelfs rupsen in zijn bek neemt. De gevolgen kunnen erg vervelend zijn, dodelijk zelfs.

Wat te doen bij contact?

Net als bij mensen is de beste manier om de nare effecten van contact met eikenprocessierupsen te bestrijden: niet wrijven en krabben maar spoelen met (warm) water. Als je hond zich tijdens of na een wandeling steeds krabt, zou je op die plek tape kunnen plakken en die vervolgens verwijderen. Een andere optie is een kledingroller. Op die manier ontdoe je de vacht van eventuele rupsenhaartjes. Neem contact op met je dierenarts als je de symptomen bij je huisdier waarneemt. Een allergische reactie kan namelijk dodelijk zijn. Je dierenarts zal eventueel een injectie geven om die reactie te beperken.

Een gewaarschuwd mens…

Natuurlijk kun je nog gewoon buiten wandelen met je hond. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als je je beter bewust bent van de gevaren, zul je sommige situaties eerder herkennen en kunnen oplossen. Op die manier voorkom je onnodige problemen en bescherm je je huisdier optimaal tegen potentiële gevaren.

Bron: voor mijn dier.