Huisdier ook vaccineren?

Huisdier ook vaccineren?

dinsdag, 30 november 2021  

Huisdier ook Corona vaccineren?

Veel mensen in Nederland en België zijn inmiddels gevaccineerd met het Covid-vaccin. De vraag is of het niet verstandig is deze enting, die bescherming biedt tegen het Corona virus, ook toe te dienen aan onze huisdieren. Zeker nu duidelijk is dat mensen hun hond en kat met het Corona virus kunnen besmetten.

Hoeveel honden en katten zijn besmet met het Corona virus?

Uit recent Nederlands onderzoek (juli 2021) blijkt dat 15 tot 20% van de onderzochte huisdieren antistoffen tegen het Corona virus bij zich dragen. Dat wil dus zeggen dat deze huisdieren een Corona infectie hebben doorgemaakt. Bij onderzoek van Nederlandse huishoudens bleek ook dat 20% van de huishoudens een huisdier heeft dat Corona heeft of heeft gehad. Opmerkelijk is ook dat huisdieren die positief getest zijn, dat maar een korte tijd blijven.

Worden honden en katten ziek van het Corona virus?

In de Nederlandse huishoudens met Covid-positieve personen raakt dus zo’n 20% van de aanwezige huisdieren door die personen besmet. De besmette huisdieren vertonen milde symptomen of helemaal geen ziekte verschijnselen. Veel van deze huisdier eigenaren hebben niets aan hun hond of kat gemerkt, terwijl hun huisdier dus wel Covid-positief getest is.

Gaat Corona van mens op huisdier of van huisdier op mens?

Inmiddels is uit onderzoek wel duidelijk dat huisdieren besmet raken met het Corona virus door hun baasje en niet andersom. Dat blijkt ook uit het feit dat huisdieren, die niet in contact zijn geweest met Covid-positief geteste mensen, vrijwel nooit op het Corona virus of op antistoffen daartegen positief testen. Ook blijkt dat huisdieren, hoewel ze kort op elkaar leven, elkaar niet besmetten met het Corona virus. Wist u dat katten wel een verhoogde kans hebben op een Corona besmetting door met hun baasje in bed te slapen? (Canadees onderzoek, ECCMID).

Corona vaccin voor hond en kat?

In het begin van de Corona pandemie werd er veel gesproken over de rol van dieren in de verspreiding van het Covid19-virus. Nu blijkt wel dat dieren het virus vrijwel niet overbrengen op mensen. Daarbij komt dat dieren dus ook niet of nauwelijks ziek worden van het virus. Vaccineren van huisdieren tegen Corona is dus niet aan de orde.

Moet ik mijn huisdier op afstand houden als ik met Corona besmet ben?

Ja, u kunt het beste afstand houden van uw huisdier wanneer u positief getest bent op het Corona virus. Niet omdat uw huisdier er nou zo ziek van kan worden, maar wel omdat uw huisdier besmet kan raken en zo kan bijdragen aan het overleven en verspreiding van dit pandemische virus.

Bron: dierapotheker.