Nieuws

Laparoscopisch Steriliseren

dinsdag, 14 januari 2020  

Wat is laparoscopisch steriliseren?
Laparoscopie is een ‘kijk’operatie. De dierenarts kijkt in de buik van uw dier met behulp van een camera. Deze camera is gekoppeld aan een groot beeldscherm. Met laparoscopisch steriliseren verwijderd de dierenarts de eierstokken middels een kijkoperatie.

“Klassieke” (ouderwetse) sterilisatie

  • Een lange wond van 2 cm tot 10 cm.
  • Wondgrootte is afhankelijk van de diergrootte.
  • Risico op wondproblemen, bv door likken, bijten.

De eierstokken worden UIT de buikholte omhoog getrokken en met hechtdraad geknoopt. Trekken aan de eierstokken is pijnlijk.

Bij grote honden met diepe borsten is het soms moeilijk om de eierstokken te visualiseren, omdat ze vaak diep liggen.

  • Dikke honden en oudere teefjes hebben veel meer buikvet en dat maakt steriliseren lastiger.
  • Bij afwijkingen van de baarmoeder is de “klassieke” sterilisatie de enige optie.

Laparoscopische sterilisatie

  • 3 wondjes: 1 van 1 cm en 2 van 1/2 cm.
  • Wondgrootte onafhankelijk van diergrootte.
  • Amper wondproblemen.

De eierstokken worden IN de buikholte met speciale apparatuur verwijderd: een camera, een grijptang om de eierstok te pakken en een diathermie hiermee branden we de bloedvaten dicht. Er wordt dus niet aan de eierstokken getrokken (minder pijnlijk) en ze worden niet afgebonden met hechtdraad.

Visualisatie van de buikinhoud en de eierstokken zijn zeer duidelijk te zien, omdat er met een camera met vergroting gewerkt wordt.

  • Vet is ook niet ideaal voor laproscopische sterilisaties.
  • Oudere honden hebben meer kans op afwijkingen van de baarmoeder. Als de baarmoeder alsnog verwijderd moet worden, kan dat niet met een laparoscopische sterilisatie.

met dank aan Dierenkliniek Putten.

Fijne feestdagen en een super 2020!

zaterdag, 21 december 2019  

Dobermann kennel van Olympiastaete wenst u fijne feestdagen en een super 2020 ! En dat het maar weer een geweldig honden jaar mag worden.

fijne feestdagen

waarschuwing!

donderdag, 05 december 2019  

* WAARSCHUWING *

Op meerdere websites worden Vetranquil tabletten aangeboden tegen angst voor vuurwerk en harde knallen. Vetranquil is echter een narcosemiddel waarbij de dieren het geluid heel scherp kunnen waarnemen, maar niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijn. Daarnaast mag het absoluut niet gegeven worden bij dieren met epilepsie.

Koop dit middel dus a.u.b. NIET! Overleg met uw dierenarts wat u het beste kunt geven tegen vuurwerkangst bij uw dier.

Masterclass mario verslype

woensdag, 04 december 2019  

Mooi evenement bij de SDN, op 15 maart 2020 komt Mario Verslype ( 6 voudig wereldkampioen) voor afdeling B ( IGP) in Veenendaal. Aanmelden via de site van Sport Dobermann Nederland.

SDN Kalender 2020

dinsdag, 03 december 2019  

De SDN kalender is weer gevuld 12 mooie pagina’s !!!

te bestellen bij Sport Dobermann Nederland.

Vuurwerk

zaterdag, 30 november 2019  

Vuurwerk, moet een bange hond worden genegeerd of gesteund?
Het duurt nog een paar weken, en dan begint voor veel huisdieren weer een vervelende periode… de aanloop naar oud en nieuw. Er zijn ontzettend veel huisdieren die als de dood zijn voor het geknal en de lichtflitsen. Er zijn honden die vanaf het horen van de eerste knal van het jaar weigeren om ook maar een stap buiten te zetten wanneer het donker is.
Maar er zijn ook honden die op een wat subtielere manier proberen duidelijk te maken bij hun baasje dat ze het spannend of zelfs eng vinden. Ze willen graag dichtbij hun baasje zitten, proberen oogcontact te maken of kruipen zelfs bij hun baasje op schoot. Het is belangrijk dat u uw hond op zo’n moment niet negeert, want dat kan het probleem erger maken. Op zo’n moment heeft uw hond echt uw steun nodig om de situatie door te komen.
Vroeger werd altijd geadviseerd om de hond te negeren als hij bang was voor vuurwerk. Veel mensen denken dat als ze een hond steunen, ze de angst belonen en daardoor verergeren. Maar angst is geen gedrag, het is een emotie. En emoties kan je niet aan- of afleren. Door steun te geven laat u zien dat u er voor uw hond bent, en hem de situatie door te helpen waardoor hij de volgende keer misschien minder bang is. Steun geeft een gevoel van veiligheid en dat is juist belangrijk op het moment dat de hond bang is.
Maar hoe geeft u als eigenaar steun aan uw hond? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u hem gaat betuttelen. Er is een groot verschil tussen steun bieden en betuttelen of troosten. Steun geven kan door uw hond zachtjes op zijn flank te aaien en hem gerust te stellen door zacht tegen uw hond te praten. Help uw hond de situatie door en geef hem de steun en veiligheid zolang hij die op dat moment nodig heeft.
Is er een oplossing voor vuurwerkangst?
Vuurwerkangst is een serieus gedragsprobleem. Gelukkig is er wel iets aan dit probleem te doen. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht om er mee aan de slag te gaan. Hoe meer negatieve ervaringen uw hond meemaakt, hoe lastiger het is!
De oplossing op korte termijn is medicatie of andere ondersteunende middelen. Deze onderdrukken de angst tijdelijk, maar lost het probleem niet op. Er moet dus ook iets op lange termijn worden gedaan. Maar dit wil niet zeggen dat de korte termijn oplossing niet belangrijk is. Als de angst niet onderdrukt wordt, verergerd de angst elk jaar. Voor honden met (extreme) vuurwerkangst bestaat de oplossing soms uit een combinatie van medicatie en het trainen. Het trainen met vuurwerkgeluiden is een oplossing op lange termijn.
Vuurwerktraining voor angstige honden moeten gestart worden als er nog geen vuurwerk wordt afgestoken. Dit houdt in dat er uiterlijk in oktober gestart kan worden. Dit kan het beste worden gedaan met een CD met vuurwerkgeluiden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze manier van training zinvol is. Maar vuurwerk is niet alleen geluid, er komt nog veel meer bij kijken zoals de flitsen en de geur. Het is dus ook belangrijk dat deze prikkels ook mee worden genomen in de training. Wanneer uw hond extreem bang is voor vuurwerk is het raadzaam om niet zelf aan de slag te gaan, maar een gedragstherapeut in te schakelen.

Tijdens de jaarwisseling is het belangrijk rekening te houden met het volgende:
• Laat uw hond aan het begin of halverwege de avond zijn behoeft doen, ga niet naar buiten tijdens de jaarwisseling.
• Laat uw hond alleen aangelijnd uit en voorzie de halsband van uw naam en telefoonnummer.
• Sluit de gordijnen zodat de hond geen last heeft van lichtflitsen en zet de radio of TV iets harder.
• Zorg voor voldoende afleiding. Geef iets heel erg lekkers zoals een kluif of doe een snuffelspel.
• Als de hond weg wil kruipen, laat hem dan zijn gang gaan.
• Steun de hond wanneer die dag nodig heeft, maar ga niet betuttelen!
• Ondersteunende middelen kunnen heel belangrijk zijn voor het welzijn van angstige dieren. Zonder medicatie wordt de jaarwisseling weer als een trauma ervaren en verergert het probleem elk jaar weer.
Neemt contact met u dierenarts op voor een goed advies met betrekking tot vuurwerkmedicatie.

Pepernoten maken voor je hond

maandag, 25 november 2019  

Mogen honden pepernoten eten? Jazeker, wel speciale hondenpepernoten! Die bak je zelf in 20 minuten met onderstaand pepernotenrecept! De ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Je gebruikt het gruis wat overblijft uit een zak hondenvoer en een ei om het te binden.
Pepernoten bakken met gruis
Pepernoten bakken voor honden is de oplossing voor één van de meest gehoorde klacht over hondenvoeding: ” Er blijft altijd gruis achter in de zak”. Je vind vooral veel gruis in zakken met geperste hondenbrokken.
Pepernoten recept
Ingrediënten:
Gruis van geperste hondenvoeding
1 ei
Benodigdheden:
Oven
Mixer of garde
Snijplank
Bakpapier
Mes
Sinterklaasmuziek (optioneel)
Bereidingswijze:
Meng het gruis en het ei met een garde of mixer.
Maak van het mengsel een grote bal, door middel van kneden met de hand.
Maak van de grote bal kleinere balletjes in de grootte van de pepernoot die jij wilt. Snijd de balletjes met een mes doormidden.
Leg de pepernootjes op het bakpapier en bak ze 10 minuten in de oven op 150 ˚C
Even laten afkoelen en klaar zijn de pepernoten!
Welke voeding is geschikt?
Voor het maken van de pepernoten kan elke soort geperste hondenvoeding worden gebruikt.

Hertog Olec van Olympiastaete

zondag, 17 november 2019  

Mooie foto van Olec ( broertje van Oksana )

Hersttips voor uw hond

maandag, 04 november 2019  

Herfsttips voor uw hond
De herfst is vaak heerlijk om lange wandelingen te maken met de hond en daarna weer gezellig binnen op te warmen. In de herfst zijn er ook weer zaken om extra op te letten. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.
Eikels, dennenappels en kastanjes
Ze liggen er weer volop, de eikels, dennenappels en kastanjes. Veel honden vinden het leuk er mee te spelen of eten ze op. Voorkom dit! In eikels zit een giftige stof, genaamd looizuur. Dit kan leiden tot buikkrampen, braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes bij doorslikken leiden tot een verstopping in de darmen. Dit kan vaak alleen worden verholpen met een operatie.
Takken
Op een mooie herfstdag in het bos met stokken gooien is een leuk spelletje voor de hond. Helaas kunnen takken splinteren of zelfs in zijn geheel beschadigingen geven in de mond- en keelholte. Dit kan zorgen voor vervelende ontstekingen. Speel dus liever met een veilig alternatief, zoals speciale werpsticks.
Paddenstoelen
Paddenstoelen kunnen giftig zijn. Voorkom dus dat uw hond deze opeet. Neem contact op met uw dierenarts wanneer uw hond van een paddenstoel gegeten heeft. Maak een foto van de paddenstoel, zodat beoordeeld kan worden om welke soort het gaat.
Teken en vlooien
In de herfst zijn teken nog duidelijk aanwezig, blijf uw hond dus goed controleren na elke wandeling. Ook vlooien kunnen we het hele jaar door zien. En nu de verwarming weer aan gaat, zitten ook vlooien lekker warm in huis. U kunt uw hond preventief behandelen tegen zowel vlooien als teken.
Herfstmijt
Wanneer uw hond jeuk heeft na een lekkere wandeling, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van de herfstmijt (ook wel oogstmijt genoemd). Dit zijn kleine oranje mijten die je met het blote oog kunt zien. Ze zijn te behandelen met een goed vlooienmiddel.
Schemering en donker
Bij het uitlaten in het donker, is het fijn als u en uw hond gezien worden. Voorkom ongelukken door reflecterend materiaal en lampjes bij uzelf en uw hond om te doen. Er zijn allerhande producten op de markt.
Regen en stormachtig weer
Regenbuien in de herfst komen natuurlijk regelmatig voor. Honden met een dunne vacht of die bijvoorbeeld geschoren zijn na een operatie, kunnen dan snel afkoelen. U kunt uw hond dan een speciale (regen)jas aandoen, zodat hij/zij lekker warm en droog blijft. Probeer te vermijden dat uw hond uit plassen gaat drinken. Deze kunnen veel bacteriën bevatten, waaronder de veroorzaker van de ziekte van Weil. Zorg dat uw hond hiertegen is gevaccineerd.
Sommige honden zijn bij stormachtig weer wat onrustiger. De kans op weglopen is dan groter. Houd uw hond dus in de gaten en zorg ervoor dat het chipnummer ook op uw naam en adres is geregistreerd. Mocht uw hond dan zijn weggelopen, kan deze altijd weer worden teruggevonden.
Antivries
Ruitensproeiervloeistof, antivries, koelvloeistof en remolie bevatten vaak de stof ethyleenglycol. De vloeistof smaakt lekker zoet en veel dieren vinden dit aantrekkelijk. Helaas is het erg giftig! Ethyleenglycol tast de nieren aan. De verschijnselen bestaan onder andere uit braken en neurologische verschijnselen, zoals een dronkemansgang. Uiteindelijk zal de hond eraan overlijden, indien er niet tijdig wordt ingegrepen. Neem dus contact op met uw dierenarts wanneer u vermoed dat uw hond deze vloeistof heeft binnengekregen. En uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Berg de vloeistoffen op een veilige plaats op en verwijder eventueel gemorste vloeistof.

met dank aan Dierapotheker

Zomer en wintertijd bij huisdieren

maandag, 28 oktober 2019  

Zomer- en wintertijd bij huisdieren
Zo, de klok is een uurtje achteruit gezet en we zitten weer in de standaardtijd, de wintertijd. Daar zijn we zo weer aan gewend en we hebben eigenlijk nergens last van.
Is dat bij dieren ook zo?
Niet altijd, er zijn dieren die zo in harmonie zijn met het ritme van hun baasje dat het terug zetten van de klok voor enige verwarring kan zorgen.
Ieder levend wezen heeft een eigen interne klok die aangeeft wanneer het tijd is om te eten, slapen en wakker worden. Die klok wordt aangestuurd door natuurlijk zonlicht. Omdat huisdieren binnen leven in een kunstmatige omgeving is het effect van zonlicht minimaal.
In feite bepalen mensen de routines van huisdieren
Dieren die met mensen samenleven, ontwikkelen routines die samenhangen met menselijke activiteiten. Honden raken gewend aan het tijdstip waarop ze worden uitgelaten, koeien aan het moment waarop ze worden gemolken. Des te strakker de routines van de mens, des te meer raken dieren er aan gewend. Wanneer we nu de klok een uur vooruit of achteruit zetten, dan vinden dieren dat gedrag van ons vreemd. Zij krijgen dan bijvoorbeeld ineens een uur vroeger of later hun eten dan ze gewend waren.
Wat verward raken
Deze verschuiving in gedrag kan ook bij dieren wat stress geven. De uier van een koe blijft bijvoorbeeld melk produceren, hoe wij de klok ook instellen. Honden en katten zouden teleurgesteld kunnen raken wanneer ze een lege etensbak hebben op hun vaste voertijdstip. Door het vooruit of achteruit zetten van de klok met een uurtje wordt de dagelijkse routine iets verschoven en daardoor kunnen huisdieren wat verward raken. That’s all.

1 2 3 15