Nieuws

Gelukkig nieuw jaar!!!

vrijdag, 31 december 2021  

Nieuws van Laboklin!!

vrijdag, 31 december 2021  

Nieuws van Laboklin voor de DNA testen voor de Dobermann.

Het huidige testaanbod:

Dobermann

8388 Koperstapelingsziekte – Partnerlab

8761 DCM1 (PDK4 Variant) – NIEUW

8762 DCM2 (Titin Variant) – NIEUW

8269 Hereditary Deafness (PTPRQ)

8067 Narcolepsie

8119 Ziekte van von Willebrand type 1 (vWD1)

Rasspecifiek Combinatiepakket Dobermann

8645 Dobermann (DM exon 2, narcolepsie, vWD1, B-locus, D-locus d1)

8759 DCM 1+2 (PDK4+Titin) – NIEUW

Fijne Kerstdagen!

dinsdag, 21 december 2021  

Vuurwerkstress

zaterdag, 11 december 2021  

Vuurwerkstress en angst bij dieren

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat niet alleen onze huisdieren veel last hebben van vuurwerkstress. Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere wilde dieren voor veel angst. Vooral het geluid is angstaanjagend voor dieren, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van de mens. Er kan bij dieren zelfs blijvende gehoorschade ontstaan. De KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, is ook om die reden voorstander van een landelijk vuurwerkverbod.

Van welke geluiden hebben dieren last?

Naast harde knallen zijn ook sissen, fluiten en andere hoge tonen voor dieren angstaanjagend. En de communicatie van in het wild levende dieren kan door het geluid van vuurwerk verstoord worden. Bovendien kunnen dieren last hebben vande flitsen, trillingen of de geuren die vrijkomen bij het afsteken van vuurpijlen.

Wat doen dieren bij vuurwerk overlast?

In een onderzoek uit Nieuw-Zeeland onder ruim 4000 huisdierenbezitters met gezamenlijk ruim 15000 huisdieren, gaf bijna 75 procent aan dat hun huisdier last had van vuurwerk. Dat uitte zich vooral in wegkruipen (70%), bibberen (54%) en ineenkrimpen (45%). Ook slaan dieren op de vlucht, waardoor ongelukken gebeuren. Vogels vliegen in blinde paniek tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels aan, vaak met de dood tot gevolg.

Hoe bang zijn dieren voor vuurwerk?

Dieren zijn bang voor vuurwerk. Recente cijfers uit diverse Nederlandse en internationale onderzoeken laten dat zien.

  • Oudjaarsnacht vliegen na de jaarovergang duizenden vogels per vierkante kilometer op na verstoring door vuurwerk. De vogels vliegen dan tot een hoogte van 800 meter (veel hoger dan hun dagelijkse bewegingen) en ze blijven wel drie kwartier zo hoog.
  • Bijna 80% van de paarden is angstig of erg angstig tijdens het vuurwerk.
  • Geluiden boven de 80 tot 89 decibel verhogen bij varkens de hartslag en bij lammeren gaat boven de 100 decibel de ademhalingsfrequentie omhoog. Vuurwerk loopt op tot 190 decibel.

De angst en de paniek die dieren ervaren is vaak groot. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Tien minuten plezier voor de mens kan dus voor het dier leiden tot levenslange angst.

Vereniging van Dierenartsen is voor een landelijk vuurwerkverbod

De KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, is voorstander van een definitief vuurwerkverbod en ondersteunt de campagne “Ik Klap”. Deze campagne laat heel duidelijk het negatieve effect van vuurwerk op huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en de natuur zien.

“Ik klap” vraagt de landelijke overheid om vuurwerk te verbieden. Niet alleen het afsteken ervan, ook de verkoop. Voorstel is om tijdens de jaarwisseling te klappen, zingen, dansen en de champagne te ontpoppen, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Meer info op www.ikklap.nl

Bron: dierapotheker.

10 tips voor een veilige kerst

zaterdag, 11 december 2021  

De kerstdagen zijn in aantocht, een gezellige tijd die we vaak in huis doorbrengen met familie en vrienden. Toch kan deze gezellige tijd ook gevaren met zich meebrengen. Lees daarom onze 10 tips voor een veilige kerst met je huisdier!

Niemand wil de kerstdagen graag bij de dierenarts doorbrengen, daarom wat tips om je huisdier een veilige kerst te bezorgen.

1. Kerstboom

Wist je dat dennennaalden, van de kerstboom of het kerststukje, giftig zijn voor je huisdier? Oppassen geblazen dus met uitgevallen dennennaalden. Zorg dat de eet- en drinkbak van je dier ver genoeg van de kerstboom af staan, zodat er geen dennennaalden in terechtkomen. Ook drinken van het water waarin de stam van de kerstboom staat kan gevaarlijk zijn! Bij sommige honden kunnen takken van naaldbomen een allergische reactie opwekken. Krijgt je dier een dikke snuit en gezwollen oogleden en oorschelpen? Dan is hij waarschijnlijk allergisch voor de kerstboom.

Maak het niet te makkelijk voor je huisdier om in de boom te springen. Zorg dat er genoeg ruimte om de boom heen is, want als er tafels en stoelen omheen staan, zit-ie er zo in natuurlijk. Als je dier toch graag de boom induikt, zijn er verschillende sprays verkrijgbaar die zouden helpen. Bijvoorbeeld een appelspray, appelciderazijn, citronella of een andere spray met citroenolie erin. Een beetje azijn op de boomstam kan ook een optie zijn om het minder aantrekkelijk te maken.

2. Engelenhaar

Engelenhaar in de kerstboom kan, voornamelijk bij katten, zorgen voor allergische reacties zoals acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen. Bij zwelling van de slijmvliezen in de keel bestaat de kans op verstikking. Pas dus goed op dat je kat niet van het engelenhaar gaat eten en let goed op symptomen zoals jeuk en roodheid. Neem bij een allergische reactie altijd contact op met je dierenarts. 

3. Kerstballen

Kerstballen in de boom… ze zijn werkelijk onweerstaanbaar voor katten, en honden zien deze ballen ook regelmatig aan voor een speeltje. De scherven zijn echter zeer scherp en kunnen zorgen voor pijnlijke wondjes. Is jouw hond of kat verzot op kerstballen? Overweeg dan eens om kunststof kerstballen in de boom te hangen! 

4. Lametta

Deze glimmende, lange slierten hebben een enorme aantrekkingskracht op dieren, omdat ze bij ieder zuchtje tocht bewegen. Ze kunnen echter vervelende darmverstoppingen veroorzaken. Oppassen dus met deze feestversiering!

Wist je dat dennennaalden en veel kerstplanten giftig zijn?

5. Kerstplanten

Heb je een kerststukje op tafel staan met daarin hulst, een maretak, een kerstroos of kerstster? Zorg dat je huisdier dan niet aan de blaadjes of bloemen gaat knabbelen. Deze planten zijn namelijk giftig voor je huisdier. Vooral de kerstster geeft problemen, door het sap uit deze plant kunnen blaren ontstaan op de huid. 

6. Chocolade

Heerlijk die kerstkransjes, maar houd ze uit de buurt van je hond en kat. Chocolade is voor hen echt (levens)gevaarlijk! In cacao zit namelijk theobromine, een stof die inwerkt op het centrale zenuwstelsel en op de hartspier en die door honden en katten niet kan worden verwerkt. Chocolade geeft ons een ‘feelgood-gevoel’, maar het lijf van je dier slaat er meteen van op hol. 

7. Botjes

We eten tijdens de kerstdagen nog wel eens gevogelte. Honden en katten zijn gek op lekkere kalkoen- of kippenpootjes, en eten deze helemaal op. Hierdoor bestaat het risico dat een scherp botje de darmwand beschadigt of doorboort. Geef je dier dus geen botjes.

8. Rolladenetjes

Bereid je een lekkere rollade? Gooi het netje dat daar omheen zit dan direct in een afgesloten vuilnisbak. Deze netjes ruiken heerlijk en kunnen door je hond of kat worden opgegeten. Een netje dat vastloopt in de darmen moet operatief worden verwijderd. Je kunt ze dus beter direct goed opruimen! 

9. Brandgevaar!

Kaarsen of waxinelichtjes op tafel: reuze gezellig, maar niet altijd huisdierproof! De vacht van katten kan vlam vatten als de dieren langs de kaarsen lopen of over de lichtjes stappen. Vergeet ook de zwiepende hondenstaart niet, waardoor kaarsen kunnen omvallen of haren in brand kunnen vliegen. Kies indien nodig voor diepe houders of veilige led-kaarsen.

10. Een onbewaakt moment…

Nu weet je waar je op moet letten, maar in een onbewaakt moment kan er onverhoopt toch altijd iets gebeuren. Neem bij problemen altijd contact op met je dierenarts, die kan inschatten of de situatie ernstig is. Soms is snel ingrijpen van levensbelang, soms is er geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af. 

Wij wensen jou en je huisdier(en) fijne én veilige kerstdagen! 

Bron: Prins.

Niet geschikt als assistentie hond ?

vrijdag, 03 december 2021  

..”Training Interactie Mens & Dier”..

Niet geschikt als assistentie hond ?

Mechelse herders, Hollandse herders ,Duitse herders , Dobermann’s enz. vallen onder de categorie werkhonden…

Voor veel mensen een fijn maatje, maar op het moment dat er bij instellingen een aanvraag wordt gedaan voor een opleiding als assistentie-hond worden ze niet toegelaten en afgekeurd. Of dit terecht is? Misschien wel, maar stel je hebt PTTS en een assistentie-hond nodig om je leven weer beter, plezieriger en zinvoller in te kunnen vullen. Je hebt alleen met dit soort rassen een affectie en niet met een de gangbare assistentie-hond rassen zoals een Doodle, Golden Retriever , Labrador, Beagel of kruisingen. Wat dan?

Ik begrijp de het wel hoor, dat de werkhonden vaak niet worden goed gekeurd voor dit soort werk. Ze zijn moeilijker om hiervoor op te leiden, zijn groot en schrikken omstanders af. Daardoor zijn ze lastiger om mee te nemen in winkels, openbaar vervoer en andere openbare ruimtes. Bovendien is het socialiseren van een “gevaarlijk” uitziende hond in groepen mensen een stuk lastiger dan een hond hebt die er uitziet als een knuffelbeer.

Dus dan toch maar wel een dier aanschaffen waar je in basis niets mee hebt, zodat je dan wel een opleiding krijgt? Ik betwijfel of dat de oplossing is en of baas en hond daar dan gelukkig van worden…

Waarom dit verhaal? 

Ik kreeg een vraag van een fokker van Dobermann’s, die iemand kent met een jonge Dobermann en zich dus in bovenstaande situatie bevindt. Deze persoon heeft in haar leven een aantal Dobermann’s uit werklijnen  gehad en haar diepste wens is dan ook haar huidige hond op te laten leiden tot assistentiehond.

De vraag was of ik haar zou kunnen helpen met het opleiden van een Dobermann tot assistentie-hond. Ik ga deze persoon dus graag helpen om haar droom te verwezenlijken met instructies voor hond en baas.

Veel Liefs 💋 

Kahinzoe Training Interactie Mens & Dier

Huisdier ook vaccineren?

dinsdag, 30 november 2021  

Huisdier ook Corona vaccineren?

Veel mensen in Nederland en België zijn inmiddels gevaccineerd met het Covid-vaccin. De vraag is of het niet verstandig is deze enting, die bescherming biedt tegen het Corona virus, ook toe te dienen aan onze huisdieren. Zeker nu duidelijk is dat mensen hun hond en kat met het Corona virus kunnen besmetten.

Hoeveel honden en katten zijn besmet met het Corona virus?

Uit recent Nederlands onderzoek (juli 2021) blijkt dat 15 tot 20% van de onderzochte huisdieren antistoffen tegen het Corona virus bij zich dragen. Dat wil dus zeggen dat deze huisdieren een Corona infectie hebben doorgemaakt. Bij onderzoek van Nederlandse huishoudens bleek ook dat 20% van de huishoudens een huisdier heeft dat Corona heeft of heeft gehad. Opmerkelijk is ook dat huisdieren die positief getest zijn, dat maar een korte tijd blijven.

Worden honden en katten ziek van het Corona virus?

In de Nederlandse huishoudens met Covid-positieve personen raakt dus zo’n 20% van de aanwezige huisdieren door die personen besmet. De besmette huisdieren vertonen milde symptomen of helemaal geen ziekte verschijnselen. Veel van deze huisdier eigenaren hebben niets aan hun hond of kat gemerkt, terwijl hun huisdier dus wel Covid-positief getest is.

Gaat Corona van mens op huisdier of van huisdier op mens?

Inmiddels is uit onderzoek wel duidelijk dat huisdieren besmet raken met het Corona virus door hun baasje en niet andersom. Dat blijkt ook uit het feit dat huisdieren, die niet in contact zijn geweest met Covid-positief geteste mensen, vrijwel nooit op het Corona virus of op antistoffen daartegen positief testen. Ook blijkt dat huisdieren, hoewel ze kort op elkaar leven, elkaar niet besmetten met het Corona virus. Wist u dat katten wel een verhoogde kans hebben op een Corona besmetting door met hun baasje in bed te slapen? (Canadees onderzoek, ECCMID).

Corona vaccin voor hond en kat?

In het begin van de Corona pandemie werd er veel gesproken over de rol van dieren in de verspreiding van het Covid19-virus. Nu blijkt wel dat dieren het virus vrijwel niet overbrengen op mensen. Daarbij komt dat dieren dus ook niet of nauwelijks ziek worden van het virus. Vaccineren van huisdieren tegen Corona is dus niet aan de orde.

Moet ik mijn huisdier op afstand houden als ik met Corona besmet ben?

Ja, u kunt het beste afstand houden van uw huisdier wanneer u positief getest bent op het Corona virus. Niet omdat uw huisdier er nou zo ziek van kan worden, maar wel omdat uw huisdier besmet kan raken en zo kan bijdragen aan het overleven en verspreiding van dit pandemische virus.

Bron: dierapotheker.

Kikkers en Padden

donderdag, 04 november 2021  

Een pad is giftig voor hond

Honden  zijn nieuwsgierige aagjes. Honden snuffelen aan van alles wat ze tegenkomen en kunnen geobsedeerd raken door iets wat afwijkt van het normale. En wanneer het dan ook nog beweegt, wordt het een uitdaging. Komt een pad of kikker in het vizier van uw huisdier dan zal deze zeker onderzocht worden. Maar wat dan?

Is een kikker giftig voor mijn hond?

De kikkers die in Nederland voorkomen zijn niet giftig voor onze honden en katten. Dat is fijn om te weten. U hoeft uw dierenarts dus niet te bellen wanneer uw hond  in contact is geweest met een kikker. Of was het toch een pad?

Wat is het verschil tussen een pad en een kikker?

Het verschil tussen een pad en een kikker is goed te zien. een pad is lomp met korte dikke poten en een kikker is slank en heeft lange en slanke poten. De huid van een pad is vrij bobbelig en droog en een pad kruipt of maakt korte hupjes, terwijl een kikker een vochtige en gladde huid heeft en zwemt of springt met grote sprongen.

Waarom zijn padden giftig voor dieren?

Iedere pad heeft achter ieder oog een grote gifklier. Zo’n gifklier maakt een melkachtige en bijtende vloeistof (secreet) aan. Wanneer een pad in het nauw komt, dan wordt deze gifstof uitgescheiden. Deze gifstof geeft op huid en slijmvliezen van mens en dier een heftige irritatie. De in Nederland voorkomende padden scheiden beperkt gifstoffen uit bij dreigend gevaar.

Welke giftige stoffen zitten er in paddengif?

In het paddengif zitten bufodiënoliden en bufoteninen. De bufodiënoliden kunnen braken veroorzaken en bij inname van een grote hoeveelheid ook levensbedreigende hartritme stoornissen. De bufoteninen kunnen braken, hartkloppingen en spontaan laten lopen van ontlasting veroorzaken. Ook kunnen ze hallucinogene effecten hebben op dieren. Dit laatste geldt allen voor de Sonorische woestijnpad, die in Nederland gelukkig niet voorkomt.

Welke symptomen zie ik aan mijn hond na contact met een pad?

Wanneer en hond in Nederland een pad heeft aangeraakt of kort in de bek heeft gehad, dan kunt u al snel lokale symptomen zien. Meestal binnen een half tot een uur na het contact. Meer algemene effecten komen bij gezonde grote honden niet vaak voor, maar kunnen wel bij kleine, oudere, zieke honden voorkomen. Ook het geheel opeten van een pad of het drinken van water uit een bak waarin een pad al dagen heeft gelegen, kan zoveel gif opname geven dat er wel algemene symptomen optreden.

Lokale symptomen zijn veelal roodheid van de huid, neus, lippen slijmvliezen. Bij die roodheid komt vaak jeuk en pijn en zo kan een ontsteking ontstaan. Veel speekselen, onrustig worden, kopschudden krabben aan de bek en braken kan dan ook voorkomen. Deze verschijnselen blijven bij de hond vaak mild en houden na zo’n 7 tot 11 uur vanzelf op. Uw hond kan dan nog wel wat onrustig blijven en minder zin in eten hebben.

Minder vaak voorkomende symptomen na pad contact

Minder vaak voorkomende symptomen na contact met een Nederlandse pad zijn neurologische verschijnselen en diverse soorten hartritmestoornissen als gevolg van de gelijkenis tussen paddengif en hartglycosiden. Na contact met een inheemse pad worden bij gezonde honden zelden dit soort verschijnselen gezien. Risicofactoren voor deze symptomen zijn een laag lichaamsgewicht, een verminderde gezondheidsstatus en/of opname van een grote hoeveelheid paddengif. Zo kan een kitten zelfs komen te overlijden.

Behandeling van hond na contact met pad

Wanneer uw hond alleen contact heeft gehad met een Nederlandse pad dan is het vaak voldoende om de contact plekken met water af te spoelen. Het is dan goed om ook de bek met stromend water te spoelen. Is er meer loos met uw huisdier dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Uw dierenarts kan een opgegeten pad verwijderen, de maag spoelen, en een symptomatische behandeling in zetten. Ook een eventuele uitdroging door het langer niet eten of drinken kan met infusen verholpen worden.

Prognose voor hond na contact met pad

Wanneer uw hond in Nederland contact heeft gehad met een pad dan is de prognose voor herstel goed. Heeft uw huisdier contact gehad met padden in het buitenland dan kan dat wel anders zijn. Let er wel op dat wanneer uw huisdier kleiner, ouder en mogelijk wat ziekjes is, dat dan een pad contact meer kan betekenen. Zoek tijdig contact met uw dierenarts.

Meer lezen over padden? U vindt hier een overzicht van de paddenstoelen die giftig zijn voor uw huisdier en mogelijk zijn onze herfsttips voor uw hond 

Bron: dierapotheker

Erwtjes mogelijke oorzaak DCM?

zondag, 22 augustus 2021  

Het meest recente onderzoek naar DCM bij honden ziet een sterk verband tussen erwten in het voer en het voorkomen van DCM. Maar een echt causaal verband is nog niet aangetoond…

Het onderzoek loopt al langer, maar in de meest recente uitkomsten wordt er een sterke link gevonden tussen bepaalde peulvruchten, vooral erwten, en de hartziekte DCM. De ziekte, een vorm van congestief hartfalen, is in een groot aantal gevallen dodelijk. Vooral middelgrote tot grote rassen worden getroffen.

De nieuwe uitkomsten, in een door de Food and Drugs Administration uitgevoerd onderzoek, tonen aan dat erwten tot het potentiële probleem zou kunnen leiden. De peulvrucht werd geïdentificeerd als een waarschijnlijke factor in het nieuwe onderzoek van Tufts University.

De onderzoekers onderzochten hondenvoer dat eerder werd geassocieerd met DCM en vergeleken het met ander voedsel. Er werd gekeken naar meer dan 800 verschillende mogelijke stoffen, waaronder erwten en linzen, ook wel peulvruchten genoemd, die aan verschillende hondenvoeding worden toegevoegd. En zo bleek dat erwten de grootste associatie hadden met het krijgen van DCM. De onderzoekers schrijven “Erwten en, in mindere mate, linzen lijken een mogelijke primaire bron te zijn voor de biochemische verbindingen die significant hoger blijken te zijn in 3P/FDA-diëten. Hoewel we niet met zekerheid kunnen vaststellen of een van deze verbindingen en ingrediënten oorzakelijk isvoor ziekte, ondersteunen de bevindingen erwten als een van de belangrijkste mogelijke ingrediënten die verband houden met dieet-geassocieerde DCM bij honden.”

Een andere mogelijkheid is dat in bepaalde (glutenvrije) voedingsmiddelen er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is. “Een mogelijke hypothese met betrekking tot hoe de 3P/FDA-diëten kunnen bijdragen aan DCM, stelt dat deze diëten mogelijk onvoldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten die tot ziekte leiden. Met betrekking tot voedingstekorten waren verschillende verbindingen die relevant zijn voor het hartmetabolisme, waaronder B-vitamines en verwante verbindingen, lager in 3P/FDA-diëten. B-vitamines zijn co-factoren in tal van reacties die relevant zijn voor het hartmetabolisme.”

“Ik zie dit als een stukje van de puzzel”, vertelt auteur Lisa Freeman, een veterinaire voedingsdeskundige bij Tufts, aan NBC News. “Dit onderzoek helpt ons de mogelijkheden te beperken om naar te kijken, zodat we ons kunnen concentreren op de meest waarschijnlijke oorzaken en sneller tot een antwoord kunnen komen en voorkomen dat andere honden worden getroffen.”

Volgens het onderzoek is DCM “de op één na meest voorkomende hartziekte die honden treft, met een prevalentie van meer dan 50 procent bij sommige rassen.” Het kan congestief hartfalen of “plotselinge dood” veroorzaken bij bepaalde rassen met een genetische aanleg voor de ziekte, waaronder boksers, Duitse doggen, Dobermann-pinschers en cocker-spaniëls. Ander onderzoek toont aan dat niet-erfelijke vormen het gevolg kunnen zijn van andere factoren, waaronder bestaande medische aandoeningen en voeding.

Volgens het onderzoek worden erwten en linzen vaak gebruikt als vulmiddel in verschillende hondenvoeding, vooral bij zogeheten graan (gluten)vrije producten. Glutenallergie komt veel voor bij mensen, maar is vrij zeldzaam bij honden. Toch kiezen steeds meer mensen voor het zogenaamde glutenvrije voer.

De -Amerikaanse-  diervoederfabrikanten zijn niet blij, en zien veel tekortkomingen in het onderzoek. Volgens hen kan het geld dat nu aan dit soort voedingsonderzoeken besteed wordt beter gestoken worden in onderzoek naar oplossingen voor de ziekte zelf, zo stelt Ryan Yamka, P oprichter en onafhankelijk adviseur bij Luna Science and Nutrition, en oprichter van Guardian Pet Food Co, op Petfoodindustry.com.

Bron: Dogzine.nl

Laatste wens vervullen!!!!

donderdag, 12 augustus 2021  

De SDRN is gevraagd om de laatste wens te vervullen van een dame van wie haar hele leven in het teken van dobermanns heeft gestaan.
Zij gaat op korte termijn op bezoek met de wens ambulance bij een paar Dobers van de SDRN, maar wat zou er mooier zijn dan haar iets mee te geven om thuis nog eens te bekijken?

Daarom roepen wij alle Dobereigenaren op om hun leukste anekdote te schrijven/delen bij voorkeur voorzien van een foto. Alles zal worden gebundeld, zodat zij nog even kan nagenieten.

Het zou heel erg fijn zijn om jullie bijdrage per post te ontvangen,
Inzenden kan naar:
SDRN, Wilhelminakade 68, 2741JV Waddinxveen.

Maar als dit niet lukt zijn we ook blij met een digitale inbreng.
Info@sdrn.nl, gelieve niet via facebook.
Een gewone leuke foto is ook welkom!
(Graag zo spoedig mogelijk inzenden)

would love to look the Dobermanns in the eye one more time

Onze dank is alvast groot, Het SDRN team 

1 2 3 20