Waarschuwing tegen Corona puppy’s!!

Waarschuwing tegen Corona puppy’s!!

woensdag, 06 januari 2021  

Veel coronapuppy’s blijken doodziek.

Nu mensen massaal coronapuppy’s nemen omdat ze meer thuis zijn, neemt de illegale handel in honden schrikbarend toe. Die zorgen uiten deskundigen op het gebied van dierenwelzijn. Volgens hen produceren binnen- en buitenlandse malafide fokkers sinds de coronacrisis extra veel jonge hondjes die in veel gevallen ziek zijn.  

De pups van een broodfokker groeien vaak op onder erbarmelijke toestanden, lopen extra risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen en komen sneller te overlijden, zo waarschuwen de deskundigen. Rubia Bakker, eigenaar van de Nijmeegse hondenschool Dogs2School, ziet de handel van broodfokkers met eigen ogen toenemen

Voor 3000 euro over de toonbank

Het is een beeld dat de Koninklijke Hondenbescherming onderschrijft. Volgens voorzitter Daphne van Essen-Groenendijk is er tijdens de eerste golf een run op pups ontstaan.

De vraag is daarna even gedaald, maar lijkt inmiddels weer te stijgen. ,,Broodfokkers verdienen er flink aan, dus als de vraag stijgt, zullen zij proberen om daar zoveel mogelijk aan te voldoen.”

De prijzen voor puppy’s zijn gestegen nu mensen bereid zijn om de hoofdprijs te betalen. Een pup die normaal 1250 kost, gaat nu voor 3000 euro over de toonbank. ,,Dat maakt het voor broodfokkers lucratief”, zegt  Nienke Endenburg, universitair docent Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Hoe grootschalig de broodfok sinds de coronacrisis is geworden, vindt Endenburg lastig inschatten. De broodfok was vóór corona al een probleem, maar dat deze nu toeneemt ‘ligt wel in de lijn der verwachting’. Endenburg: ,,Deze fokkers zouden dan wel meer moederdieren moeten hebben die zij als productiemateriaal kunnen inzetten. Het is de vraag of ze zó snel kunnen opschalen”.

Gebrek aan binnenlands aanbod

Volgens Endenburg leven er in Nederland zo’n 1,5 a 2 miljoen honden. Jaarlijks komen daar ongeveer 120.000 tot 150.000 nieuwe pups bij. Uit onderzoek waar Endenburg in 2018 aan meewerkte werd duidelijk dat ongeveer de helft daarvan afkomstig was van broodfokkers uit Oost-Europa. De Koninklijke Hondenbescherming stelt dat de illegale buitenlandse handel sinds de coronacrisis opnieuw floreert wegens gebrek aan binnenlands aanbod. 

Deskundigen vrezen bovendien een toename van het aantal honden met gedragsproblemen. Bij pups van een broodfokker kan dat te maken hebben met een slechte socialisatiefase, maar ook wanneer mensen na corona minder tijd hebben voor hun hond ligt verlatingsangst op de loer.

De malafide handel in honden zal volgens haar niet snel stoppen, omdat de consument nu eenmaal graag een lief, jong hondje wil. ,,Het valt mij op dat er altijd veel compassie wordt getoond voor de kopers, terwijl zij de handel in stand houden. Niemand is verplicht om daar een pup aan te schaffen en helemaal niemand is zo onwetend als zij zich later voordoen.”

,,Er moet meer verantwoordelijkheid komen bij de aspirant-koper”, zegt de Nijmeegse dierenarts Roeland Wessels, die de aanschaf van een hond momenteel ‘te vrijblijvend’ noemt. ,,Waarom is het zo dat ik voor alles een diploma of certificaat moet hebben, maar hoef ik geen enkele proeve van bekwaamheid te laten zien als ik een hond aanschaf? Ik pleit ervoor dat potentiële hondeneigenaren een test moeten afleggen voordat zij een hond kopen.”

Volgens Wessels verloopt het fokken en de aanschaf van een hond in de meeste gevallen wel gewoon goed. Of de excessen sinds de coronacrisis aan het toenemen zijn, kan hij niet hard maken. ,,Wel zien we meer puppy’s in de praktijk. Wij signaleren met enige regelmaat dieren die op basis van hun paspoort niet in Nederland hadden mogen zijn. Wij melden dat, maar de opvolging daarvan heeft zoals de overheid dat zegt, ‘niet de hoogste prioriteit’.”

De fokken van handen wordt volgens Wessels nog te veel gedaan vanuit standaarden die door rasverenigingen zijn opgesteld en die te veel om het uiterlijk draaien. ,,Uiteindelijk zouden we dat wetenschappelijk verantwoord moeten doen, waarbij we meer naar het innerlijk dan het uiterlijk van de hond kijken.”

Hoe weet je of je geen doorgefokte of zieke hond aanschaft?

1. Informeer je grondig en gedegen. De website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een goede, onafhankelijke informatiebron. Ook een adviesgesprek met je dierenarts kan helpen de juiste keuze te maken. Er zijn daarnaast uitstekende checklisten beschikbaar die je prima kunnen helpen op de juiste dingen te letten en de juiste vragen te stellen bij een fokker.

2. Als je een nest pups gaat bezoeken, zorg dan dat je altijd de moederhond te zien krijgt. Laat je niet afschepen met het verhaal dat die net uitgelaten wordt, net vandaag naar de trimsalon is of vorige week is overleden. Bij een goede fokker is de moederhond altijd aanwezig en mag je die zien. Let op dat het ook écht de moederhond is. Goed opletten of de teef gevulde melkklieren heeft en zoogt.

3. Observeer goed de interactie tussen de pups en jou. Gedragen de pups zich sociaal en willen ze spelen? Of zijn ze angstig en agressief, omdat ze contact met mensen nauwelijks gewend zijn?

4. Als je twijfelt dan nooit tot koop overgaan. Laat dan gewoon alles even rustig bezinken en bezoek eventueel het nest later opnieuw samen met een deskundige. Laat je niet onder druk zetten door de fokker. Een keuze voor een pup is een keuze voor jaren. Maak dus een weloverwogen en doordachte keuze. Dat geeft de grootste kans op een trouwe vriend die jarenlang in goede gezondheid en welzijn bij je zal zijn.

Bron: Algemeen Dagblad.