Opvoeden

De basis voor het opvoeden is:

– het bijbrengen van gehoorzaamheid
– het bestraffen van ongewenst gedrag
– het aanmoedigen van gewenst gedrag.

Waarom opvoeden?

De tegenwoordige honden zijn in de meeste gevallen een huishond die zich dient te houden en aan te passen aan de regels van het huis. Een niet opgevoede hond kan voor iedereen een bron van ellende betekenen. Een hond die volledig vrij wordt gelaten om te doen en laten wat hij wil zal zijn omgeving gaan regeren met alle gevolgen van dien. Ook kunt u met een niet of slecht opgevoede hond niet behoorlijk over straat gaan, denk maar eens aan riem trekken. De hond zal ook gaan blaffen en grommen naar voorbijgangers. En dan nog maar niet gesproken over uitvallen/bijten enz.. Vaak komt de hond in het asiel terecht of bij de fokker terug. Of erger nog, bij de dierenarts voor een dodelijke injectie. Maar is het de schuld van de hond?

Nee, niet de hond! Hij maakt gebruik van de vrijheid die de baas hem geeft. Schuldig is de eigenaar die verzaakt zijn hond behoorlijk op te voeden en de nodige gehoorzaamheid bij te brengen.

Pup in huis

Vanaf het moment dat u besluit een dobermann in huis te nemen, begint voor u al de opvoeding. Dat wil zeggen, maak met de huisgenoten duidelijke afspraken over het wat wel niet mag, een eigen (rust)plek, uitlaten, waar te gaan trainen e.d.. Zorg ervoor dat u en uw huisgenoten op één lijn komen en ook de afspraken gaan naleven. Een consequente opvoeding is de basis voor de opvoeding van uw hond . uw dobermann zal al snel weten waar hij aan toe is en wat er van hem verlangd wordt. Maak niet de fout door de opvoeding in het begin op zijn beloop te laten, want hij is nog zo jong en schattig. U dient te beseffen dat als u éénmaal iets toelaat, het vaak al moeilijk is om dat te corrigeren (en vooral onnodig !!).

Op het moment dat de pup bij u in huis komt, verwacht hij leiding en bescherming van u. Want hij zal u als roedelleider beschouwen. Hij verwacht van u ook dat u hem duidelijk maakt wat wel of niet mag. Hoever u met de opvoeding gaat hangt sterk af van uw wensen en de eigenschappen van uw hond. Een dobermann die goed is opgevoed zal de mensen snel voor zich winnen!

Belonen & Straffen

Als u een pup in huis haalt zult u merken dat u met rust en geduld goede resultaten boekt. Dit zal af en toe best wel moeilijk zijn, maar hou dit in gedachte. Straf en beloon altijd op de juiste momenten en blijf vooral consequent.

Goed gedrag beloont u door de hond te prijzen met uw stem. U mag hierbij gerust overdrijven. Voor goed gedrag kunt u uw hond nooit genoeg belonen. U zult merken dat hij dat al snel prettig gaat vinden en sneller zijn beloning in ontvangst wil nemen.

De volgende beloningen werken uitstekend:
– belonen met een vrolijke stem (bijv. braaf of goed zo)
– klopje op de voorborst
– even lekker een partijtje stoeien
– even met een speeltje spelen
– iets lekkers geven.

Als uw pup in huis komt moet u er rekening mee houden dat u uw pup in het begin meer moet afleren dan aanleren. Maar denk eraan dat de eerste periode van uw pup erg belangrijk is. Bij het uitvoeren van correcties dient u voorzichtig te werk te gaan. Bestraf uw dobermann op het moment dat de hond zijn fout begaat en NIET pas later. Dus betrappen op heterdaad ! We zeggen dan “foei” (met een boze stem). Pas uw boosheid van uw stem aan de ernst van de “overtreding”. Mocht ondanks het foei zeggen de dobermann niet reageren, dan pakt u hem in zijn nekvel en zachtjes heen en weer schudden. tegelijkertijd zegt u “foei”.

Ik adviseer u om na de definitieve inenting (meestal na 12 weken) deel te nemen aan een puppy-cursus. Schrijf u ruimschoots van tevoren in.