Nieuws

Raisa van Olympiastaete

maandag, 06 maart 2023  

Mooie foto ontvangen van Raisa, ook al staat het mandje even op een andere plaats dat neemt niet weg dat je er niet in kan zitten ook al is het op de salontafel!!!

waarom staat mijn mand op de salontafel?

Fijne feestdagen en een geweldig 2023!

zondag, 25 december 2022  
Dobermannkennel van Olympiastaete wenst u fijne feestdagen en een geweldig 2023!

WAARSCHUWING voor hondenbezitters!!!

zondag, 18 december 2022  

Kijk uit met deze kerst traktatie!

Waarschuwing met betrekking tot de kersttraktatie: veel winkels verkopen hondensnacks voor de Kerst.

Veel van deze zogenaamde lekkernijen eindigen met de hond die tijdens de kerst enige tijd “geniet” bij de dierenarts door een operatie.

Het overgrote deel van deze producten en lekkernijen van ongelooide huid komt uit China.

De kauwsnacks zijn gemaakt van runder- of paardenhuiden en hun reis begint wanneer de huiden worden gedrenkt in een giftig natriumsulfide om het haar en het vet te verwijderen. Er worden meer chemicaliën gebruikt om de huid in lagen te splitsen die vervolgens worden gewassen met waterstofperoxide om de witte “pure” uitstraling te geven en de ranzige geur te verwijderen.

Nu komen de mooie feestelijke kleuren en de lijm om schattige vormen te vormen.

Bij het testen hebben deze kauwsnacks sporen van arseen, kwik, chroom en formaldehyde getoond.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, veroorzaken ze regelmatig darmverstoppingen, vergiftiging door chemische resten en verstikking.

De kauwsnacks worden glad en zacht als ze nat zijn en zijn bijna onmogelijk te pakken te krijgen om een ​​verstikkende hond te redden.

Laat ze achter in de winkel waar ze thuishoren of als een goedbedoelende persoon ze voor je hond koopt, berg ze dan veilig op voor later en gooi ze dan in de prullenbak!

ALS JE VAN JE HOND HOUDT ………… GEEF DEZE ROTZOOI DAN NIET!

Hertog Rico van Olympiastaete

donderdag, 08 december 2022  

Vandaag weer een mooie foto ontvangen van een zoon van Hertogin Melissa en Che Guevara van Kontessina.

Hertog Rico van Olympiastaete is een zoon van Melissa x Che Guevara van Kontessina

Chocolade gevaarlijk voor je hond!

donderdag, 17 november 2022  

Helaas komt het nog regelmatig voor dat een hond chocolade eet. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Daarom wil ik toch maar weer een waarschuwing afgeven voor de gevolgen van dit voor ons heerlijke snoepgoed. Zeker met het oog op de komende feestdagen als Sinterklaas en Kerst.

chocolade gevaarlijk voor je hond
Met dank aan Dogzine.nl

Wat doe je als je hond chocolade heeft gegeten?

Bekijk de afbeelding van Dogzine om te zien, wat je binnen welke tijd voor je hond kan betekenen. Naar de dierenarts gaan is belangrijk. Onder andere de hoeveelheid gegeten chocolade is relevant om door te geven aan de dierenarts. Plus om welke soort (bijv. wit of puur) het gaat en wanneer je hond dit heeft gegeten.

Honden uitlaten in de herfst

vrijdag, 30 september 2022  

Bomen kleuren oranje en bladeren vallen op de grond, de herfst is weer in volle gang! Niks lekkerder dan honden uitlaten tijdens een heerlijke boswandeling. Maar wist je dat herfstige dagen ook enkele gevaren meebrengen voor je hond? Wij vertellen je er meer over.

Wist je bijvoorbeeld dat eikels en kastanjes giftig kunnen zijn voor honden? Wij vertellen je waar je voor uit moet kijken en waar je aan moet denken voordat jij gaat wandelen met je hond in de herfst.

Kastanjes en eikels

Bij de herfst horen kastanjes. Leuk voor kinderen om mee te knutselen en om spelletjes mee te spelen. Maar kastanjes zijn voor honden wat minder plezierig. Honden kunnen namelijk erg ziek worden van het eten van kastanjes én eikels. Zij kunnen hier buikpijn en diarree van krijgen of gaan braken. Bij het eten van grote aantallen kan jouw hond zelfs doodziek worden. Denk je dat je hond misschien iets opgegeten heeft tijdens de wandeling? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Vergeet de tekenbeet niet

Vaak wordt er gedacht dat teken niet actief zijn in de herfst gezien het koude weer, maar niets is minder waar. Ook in de herfst zijn teken te vinden dus controleer jouw hond goed op beten en zorg voor de juiste maatregelen. Gooi bij vertrek een tekentang in je tas, zodat teken gelijk verwijderd kunnen worden zodra je ze hebt gevonden. Vergeet natuurlijk ook niet jezelf na te kijken op tekenbeten! In de herfst zijn ook vlooien nog actief, dus zorg ook voor de juiste vlooienbehandeling.

Giftige paddenstoelen

Naast kastanjes en eikels, zijn ook paddenstoelen in overvloed te vinden tijdens de herfst. Maar deze zijn gevaarlijk voor je hond als die er een hapje van wil nemen. Het is moeilijk te herkennen welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Houd tijdens het honden uitlaten je hond goed in de gaten en neem het zekere voor het onzekere en laat hem geen paddenstoelen eten.

Lichaamstemperatuur hond

De ene hond heeft een dikkere vacht dan de andere, wat betekent dat sommige honden behoefte hebben aan een jasje op koude en gure herfstdagen. Let bij honden met een dunne vacht goed op dat het jasje water- en winddicht is. Een jas kan er mooi uit zien, maar voor honden is de functionaliteit van de jas belangrijker dan de kleur. Denk bijvoorbeeld aan reflectiestrepen zodat jouw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen goed opvalt.

Zichtbaarheid door een hondenhalsband

Zorg dat jij én je hond goed te zien zijn tijdens de donkere maanden. Een hondenhalsband met reflecterende strips of een verlichte halsband kan de perfecte oplossing zijn. Er zijn verschillende lichtgevende en reflecterende hondenriemen en hondenhalsbanden beschikbaar in alle maten die je kunt gebruiken bij het honden uitlaten. Jouw geliefde viervoeter moet goed opvallen voor andere verkeersdeelnemers!

Voorbereid honden uitlaten

De herfst is een heerlijke tijd om buiten te zijn met je hond, maar zorg wel dat je je nog even voorbereidt voor je door de herfstbladeren gaat struinen. Gevaar zit soms in een klein hoekje en alle viervoeters moeten veilig op pad kunnen gaan op een gezellig dagje uit met hun eigenaar.  

Boomgymnastiek

Op zoek naar een behendigheidsparcours voor je hond? In het bos liggen de bomen soms letterlijk voor het oprapen! Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten? Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan? Onder een grote tak door te kruipen? Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen.

Happy herfst

Hier word je vrolijk van:

  • Net op tijd binnen zijn voor de bui
  • De haren van je hond in de wind zien wapperen
  • Mooie herfstbladeren vinden

Belangrijk

Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Controleer, voordat je de hond ergens op of af laat springen, altijd de omgeving op bijvoorbeeld scherpe uitsteeksels van afgebroken takken.

Rustig aan…

Hoe rustiger je de hond de stammen begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Uitdaging

Kan je hond in plaats van met zijn voorpoten ook met zijn achterpoten ergens op leren staan? Laat de hond met alle vier zijn poten op de boomstam staan en begeleid hem dan iets naar de grond, zodanig dat hij zijn voorpoten op de grond zet, maar met zijn achterpoten op de stam blijft. Benoem en beloon nu wat hij doet: goed zo, knappe hond, dat is ‘achterpootjes op’! Let op, deze vorm van boomgymnastiek vergt veel spierkracht van je hond!

Herfstbladpret

Niets mooiers dan bergen herfstbladeren! Je kunt die gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen. Doe daarbij alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Je hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden. Geen speeltje bij je? Kijk eens in je zakken. Daar zit vast wel een voorwerp in, bijvoorbeeld een zakdoek, dat je voor een speurspelletje kunt gebruiken. Je kunt je hond ook leren zoeken naar heel kleine voorwerpjes, zoals een oude huissleutel.

Verstopvariatie

In plaats van laag bij de grond kun je een voorwerp ook iets hoger in de struiken verstoppen, tussen een paar stammetjes klemmen of aan een lage tak hangen. Dat is voor je hond weer een geheel nieuwe uitdaging, want vaak is hij alleen gewend om met zijn neus de grond af te speuren. Leg het voorwerp altijd eerst op een makkelijk bereikbare plek in het zicht: de hond mag bij het verstoppen in het begin gewoon toekijken, dat maakt hem gemotiveerd om te gaan zoeken. Daarna kun je het zoekwerk stapje voor stapje moeilijker maken.

Bron: Prins Care Team.

Diarree bij je hond

woensdag, 03 augustus 2022  
Diarree bij je hond
Diarree is erg vervelend voor zowel je hond als jezelf. Diarree is een reactie van het lichaam om alles te reinigen. Kortstondige diarree kan door een bacterie, virus of parasiet komen. Maar kan ook komen door het eten van iets verkeerds. Langdurige diarree kan ook komen door het geven van voeding die niet bij het dier past. Ook stress kan er voor zorgen dat je dier diarree krijgt.

Is diarree gevaarlijk?
Kortdurende diarree hoeft niet gevaarlijk te zijn voor een dier, maar wanneer deze lang aanhoudt is het raadzaam om naar een dierenarts te gaan. Vraag bij twijfel altijd advies aan je dierenarts. Ga altijd naar een dierenarts: Wanneer je hond koorts heeft Bij vermoeden dat de hond een vreemd voorwerp heeft opgegeten Bij uitdroging Als je hond veel doet braken Persdrang en bloed in de ontlasting Langdurige en steeds terugkerende diarree Als het gaat om een puppy met diarree (giardia).

Diarree en nu?
Wanneer je hond diarree heeft, hieronder een aantal tips: Zorg dat je hond voldoende drinkt of vocht binnen krijgt. Dit om uitdroging te voorkomen. Met diarree verliest een hond veel zout en water. Er zijn ook elektrolytendrankjes op de markt om de zoutvoorraad aan te vullen. Je kan bijvoorbeeld Phytotreat Zouttabletten geven. Zorg dat je hond blijft eten, het lichaam heeft de voedingsstoffen nodig. Denk hierbij aan: Calibra Dog Veterinary Diets Gastrointestinal & Pancreas of Sanimed Intestinal. Ontworm je hond altijd goed, denk bij pups ook aan Giardia. Ga hygiënisch te werk, was zelf je handen ook altijd goed, ruim ontlasting direct op en was vuile dekentjes tenminste op 60 graden. Laat je huisdier op tijd uit, frisse lucht zal hem of haar goed doen. Ook het geven van probiotica kan helpen. Probiotica zijn goede bacteriën die zich nestelen in het darmstelsel, hierdoor knapt je hond sneller op. Denk hierbij aan het supplement Puur Probiotic hond en kat, Vetplus Promax.

Ontwormen
Diarree kan ook ontstaan doordat het dier niet of niet op tijd is ontwormd. Er zijn vele verschillende soorten ontwormingsmiddelen op de markt. Denk hierbij aan: Milbactor, Milbemax of Flubenol. Wanneer een pup diarree heeft kan dit ook Giardia zijn. Dit is een veelvoorkomende maag-darm parasiet. Ga hiermee onmiddellijk naar een dierenarts. Giardia bij een pup kan dodelijk zijn en is uiterst besmettelijk. Pups zijn sowieso kwetsbaarder dan een volwassen hond.

Tot slot
Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts.  Zeker wanneer de diarree langdurig is. En als een pup diarree heeft is het raadzaam om direct naar een dierenarts te gaan. Zorg er altijd voor dat je hond voldoende blijft drinken, dit om uitdroging te voorkomen.

Bron: dierapotheker.nl

Zomer temperaturen!!

donderdag, 16 juni 2022  

Warm weer waarschuwing!!!

Laat je niet misleiden door leuke filmpjes van honden spelend in het water.

Dat kan namelijk net zo gevaarlijk zijn als activiteiten op het droge.

Gevaarlijker misschien nog wel omdat de hond door het water:

✔️enthousiaster en actiever is dan goed voor hem is

✔️de warmte minder opmerkt

✔️te veel water binnen krijgt = watervergiftiging

✔️eenmaal uit het water gaat de vacht met het achtergebleven water broeien waardoor de lichaamstemperatuur snel tot gevaarlijke hoogte op kan lopen.

Bij langdurig een te hoge lichaamstemperatuur stollen de eiwitten in het lichaam.

Dit is ONHERSTELBARE SCHADE!

Denk aan een gekookt ei, het eiwit is niet meer terug te krijgen in originele vloeibare vorm als het eenmaal gestold is.

Waar op te letten:

📌 laat je hond niet achter in een auto, als het toch “moet” in de schaduw, met alle ramen en deuren open en een aluminium net er over.

📌 een hoorbare ademhaling is NOOIT goed, maar met deze temperaturen reden voor een extra check.

📌 een tong die aan het einde opgekruld is en “schop-vormig” is is ook niet goed.

📌 slijmvliezen moeten niet bleek, maar ook niet fel rood zijn.

📌 de normale lichaamstemperatuur van een hond ligt wat hoger dan de onze. Die hoort tussen de 38-39 graden te zitten. Boven de 40 graden is levensbedreigend.

📌 een hond zweet niet op z’n lichaam, maar via de voetzolen en bek. Zorg dan ook dat de poten niet op een warme ondergrond zoals asfalt staat.

Wat niet te doen:

❌ fietsen met warm weer

❌ fiets ook niet in de avond als het afgekoeld is, de ondergrond is namelijk nog wel warm en zeker het asfalt!!

❌ speel niet langere tijd in het water

❌ laat je hond niet nat in de zon

Pas op het warme weer

zaterdag, 14 mei 2022  
Jouw hond kan last hebben van het warme weer, lees onze coole tips!
Met de mooie weersvooruitzichten van komende week denk we van de Dierenapotheek dat het handig is wat tips te geven voor het afkoelen van je hond. Zodra de buitentemperatuur boven de 20 graden Celsius komt heeft je hond moeite om af te koelen. De kans op oververhitting van jouw dierbare hond wordt dan groter. Dus hier verfrissende tips bij zomerse temperaturen. 
Vers drinkwater
Door te hijgen raken honden hun warmte kwijt. Hierbij verliezen ze veel vocht. Zorg dat je hond altijd bij zijn drinkwater kan, zet bijvoorbeeld ook een drinkbak in de tuin. Neem tijdens wandelingen vers drinkwater mee om te voorkomen dat je viervoeter van stilstaand water drinkt. Want dat geeft, zeker bij hoge temperaturen, extra risico op besmetting met verschillende bacteriën.
Koelmat voor honden
Bij het af laten koelen van je hond, zijn vochtige doeken en gelpacks handige hulpmiddelen. Maar let op! Beiden mogen alleen gebruikt worden op de buik van je hond, niet op de rest van zijn lijf. De coolpacks leg je niet direct op de hondenhuid maar wikkel je eerst in handdoeken. Vervang de gelpacks bovendien nooit door icepacks, die kunnen namelijk brandwonden veroorzaken. Voor viervoeters zijn er ook speciale koelmatten te koop, waar je trouwe maatje tijdens warme dagen lekker op kan gaan liggen. Dwing een hond daar overigens nooit toe. Een natte handoek of fles met koud water kan je ook voor de ventilator leggen.
Zwembad voor honden
Een flinke plons in koel water helpt een hond afkoelen. Geef je hond een klein zwembadje om lekker in te spelen. Vindt hij het badje te spannend? Probeer dan eens een snoepje in een laag laagje water te gooien en het zo op te bouwen. Enthousiaste zwemmers kunnen natuurlijk ook een duik nemen in een zee of meertje. Zorg wel dat dit veilig gebeurt en vermijd bij voorkeur sloten wanneer het buiten warm is.
Tropenrooster
Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Je hond heeft ook tijdens deze dagen beweging nodig, maar voor lange wandelingen en uitgebreid spelen is het overdag te heet. Alleen rond de zonsopgang is het nog koel genoeg om de dagelijkse lange wandeling te maken. ’s Avonds na zonsondergang daalt de temperatuur misschien iets, maar is de lucht vaak nog erg warm.  In de vroege ochtenduren wordt de lucht meestal nog afgekoeld door de dauw. Dus ga heerlijk dauwtrappen met je hond!
Schaduwplekken
Zorg dat je met je hond in de schaduw blijft om een zonnesteek te voorkomen. Bossen zijn dan ook de beste plek om met je hond te wandelen als het erg warm weer is. Wanneer je hond overdag in de tuin is, zorg dan voor voldoende schaduwplekken om de nodige verkoeling op te zoeken.
Wat niet te doen bij hitte?
Loop niet over geasfalteerde wegen; gesmolten teer verwondt de voetzooltjes. Heeft je hond toch gevoelige zooltjes gebruik dan Frontline Pet Care voet &zoolkussen balsem of Dermoscent Balsem om de zooltjes wat te verzachten. Laat je hond nooit, écht nooit, achter in een geparkeerde auto. Het wordt snel veel te warm! Neem je viervoeter niet mee naast de fiets.
 
Oververhitte hond?
Een oververhitting kan bij een hond erg gevaarlijk zijn. Je moet dan ook direct ingrijpen als je hond één of meer van de volgende symptomen laat zien: Veel kwijlen, extreem veel en snel hijgen Sloom / zwak overkomen Rode slijmvliezen Warm aanvoelen Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden Bewusteloos raken Breng je hond naar binnen, probeer hem te laten drinken, leg een lauwwarme doek op zijn poten en kort op zijn lijf. Bel direct een dierenarts!
Thermometer
  Meet de temperatuur van jouw maatje op een normale doordeweekse dag. Zo kun je bij oververhitting beter inschatten of jouw maatje hier daadwerkelijk last van heeft! Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts!
ik heb dorst!

    Bron: Dierenapotheker.nl

Komkommers voor honden.

dinsdag, 12 april 2022  

Mogen honden komkommers eten?

Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan ​​voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup. Want grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.

En, zoals bij alle menselijke voeding, moet u uw dierenarts vragen of uw hond komkommer mag hebben voordat u deze voeding aan hem aanbiedt.

Zijn komkommers goed voor honden?

Ja, komkommers zijn een veilige traktatie voor honden. Zoals we al zeiden, hebben komkommers een zeer hoog watergehalte en een lage caloriewaarde. Dit betekent dat ze een goed alternatief zijn voor andere menselijke voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten.

Komkommers bevatten weinig calorieën

Het is een geluk dat honden komkommers kunnen eten! Want ze zijn een van de weinige versnaperingen voor de mens die weinig calorieën bevatten. Dit is dus goed nieuws voor pups met overgewicht en diabetes. Als de dierenarts het groene licht geeft, zijn een paar plakjes komkommer als beloning voor goed gedrag. Het is dus de perfecte traktatie. 

Traktaties speciaal voor honden

Het blijft overigens altijd het beste om uw pup traktaties te geven die speciaal voor honden zijn gemaakt, in plaats van voedsel dat bedoeld is voor mensen. Dit komt omdat deze hondensnoepjes speciaal voor pups zijn samengesteld, wat betekent dat ze minder snel spijsverteringsproblemen veroorzaken, en er zijn ook speciale snacks die kunnen bijdragen aan de algehele voeding van uw pup. Voor diabetische en zwaarlijvige pups zijn er ook enkele caloriearme hondensnacks beschikbaar.

Komkommers zitten boordevol vitamines

Vitamine B, C en K zijn enkele van de voedingsstoffen die aanwezig zijn in elk plakje komkommer. Dit is echter niet echt belangrijk voor onze pups. Omdat pups in staat moeten zijn om alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, te halen uit het complete, speciaal samengestelde hondenvoer.

Hoe geef ik komkommer aan mijn hond?

Als uw dierenarts ja heeft gezegd op de vraag ‘mag mijn hond komkommer eten’, dan kunt u dit voer op een veilige manier aan uw hond aanbieden:

  • Was komkommer altijd voordat u hem aan uw hond aanbiedt
  • Verwijder de schil en zaden
  • Snijd de komkommer in kleine stukjes
  • Bied uw pup alleen gewone komkommer aan en voeg nooit kruiden of andere ingrediënten voor menselijke voeding toe
  • Voer komkommer in kleine hoeveelheden aan uw hond en geef hem af en toe een paar plakjes als traktatie

Mogen honden ingemaakte komkommers eten?

Nee, u moet voorkomen dat u uw hond ingemaakte komkommers geeft, aangezien deze menselijke ingrediënten bevatten die niet geschikt zijn voor honden, of zelfs schadelijk zijn. Ingemaakte komkommers hebben bijvoorbeeld meestal een hoog zoutgehalte en bevatten vaak knoflook, een ingrediënt dat giftig kan zijn voor pups. Daarom is het het beste om komkommer altijd puur aan uw hond te geven.

Mogen puppy’s komkommer eten?

Ja, puppy’s kunnen ook genieten van een hap komkommer. Maar zorg ervoor dat u het in kleine, hapklare stukjes snijdt om het voor hen gemakkelijker te maken om te eten en verstikking te voorkomen. Houd ook rekening met hoeveelheden, want te veel komkommer kan maagklachten veroorzaken. En vraag altijd eerst toestemming van uw dierenarts voordat u uw pup mensenvoer aanbiedt.

Bied eerst een hapklaar stukje aan

Zoals altijd, wanneer u uw hond een nieuw voer aanbiedt, begin dan met het geven van een kleine hoeveelheid (bied hem bijvoorbeeld een hapklaar stuk aan) en houd zijn reactie hierop in de gaten. Als er ongebruikelijke symptomen zijn, zoals braken, piepende ademhaling of sloom worden, bel dan uw dierenarts voor hulp en advies.

Wist u dat selderij ook kan worden aangeboden als caloriearme hondensnack? En ja, veel honden vinden een banaan niet te versmaden

Bron: dierapotheker

1 2 3 21