Nieuws

Alternatieve behandelingen
bij de bestrijding van allergieën

dinsdag, 30 mei 2023  
Heeft jouw hond last van allergieën? Is hij of zij constant aan het krabben en bijten? Er zijn verschillende holistische behandelingen die onze trouwe viervoeters kunnen helpen om hun allergieën te bestrijden en verlichten. Hier bespreken we een aantal alternatieve methoden.
Acupunctuur
Ja, je hebt het goed gelezen! Acupunctuur is niet alleen voor mensen, maar ook voor onze geliefde huisdieren. Acupunctuur is een behandeling binnen de Chinese geneeskunst waarbij de energiebalans binnen het lichaam hersteld wordt. Deze traditionele behandeling maakt gebruik van fijne naaldjes die op specifieke punten van het lichaam van het dier worden geplaatst om de energie in het lichaam te stimuleren en te harmoniseren. 

Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem, wat kan helpen bij het bestrijden van allergieën. Bovendien kan acupunctuur ook de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verlichten. Dus als je huisdier last heeft van jeuk, huiduitslag, rode ogen of loopneuzen, kan acupunctuur zeker het proberen waard zijn!
De behandeling 
Door het plaatsen van naalden op specifieke punten van het lichaam, de meridianen, kan het de energiestroom in het lichaam van het dier helpen reguleren en balanceren. Dit kan helpen bij het verminderen van allergische reacties en het versterken van het immuunsysteem van je huisdier. De hoeveelheid naalden kan variëren van enkele tot tientallen. Een behandeling duurt meestal 20 tot 30 minuten. Afhankelijk van het behandelplan wordt de behandeling meerdere keren herhaald, met als tussentijd enkele dagen tot weken. Houd er rekening mee dat acupunctuur in sommige gevallen alleen een symptoombehandeling is. De oorzaken van de klachten worden er niet altijd mee opgelost. Wel kunnen ziekteverschijnselen zoals pijn en jeuk verminderen of verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat je dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt.  

Acupressuur
Dit is hetzelfde principe als acupunctuur, maar dan zonder naalden. Met zachte druk van de handen en vingers wordt de stroming van de energie (Qi) in het lichaam beïnvloed. Er zijn verschillende druktechnieken die vanuit de Chinese visie een bepaalde beweging van de betreffende meridiaan of diepere lagen van het lichaam stimuleren, die aan de acupunctuurpunten verbonden zijn. Ook worden pijnpunten op het lichaam gelokaliseerd, waarna met specifieke druk blokkades in dat gebied opgelost kunnen worden  

Immunotherapie
Een andere zeer effectieve manier om allergische reacties bij huisdieren te verminderen en zelfs te elimineren is immunotherapie. Immunotherapie (ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd) is een alternatieve behandeling voor allergieën bij honden en katten. Het werkt door het immuunsysteem van je huisdier geleidelijk aan te laten wennen aan de allergenen die de reacties veroorzaken. Immunotherapie werkt door je huisdier kleine doses van de allergenen te geven.  Dit gebeurt via injecties of orale druppels. De hoeveelheid van het allergeen wordt geleidelijk aan verhoogd, zodat het immuunsysteem van je hond of kat kan wennen aan de stof. Na verloop van tijd zal het immuunsysteem minder heftig reageren op de allergenen en zullen de symptomen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.
De behandeling
Om te beginnen is de hoeveelheid van elk allergeen zeer klein, maar met elke dosis neemt deze hoeveelheid toe, totdat een ‘onderhoudsdosis’ is bereikt. De injectie hoeft slechts eenmaal per maand te worden gegeven – een van de grote voordelen van immunotherapie. Het doel is om het immuunsysteem van je huisdier minder gevoelig (of totaal ongevoelig) te maken voor de allergenen van de behandeling, zodat de symptomen verminderen of verdwijnen. Immunotherapie is geen snelle oplossing voor allergieën bij huisdieren. Het kan tot zes maanden of langer duren voordat de symptomen beginnen af te nemen. Het is dus belangrijk om de behandeling consequent voort te zetten. Binnen een paar maanden is er bij ongeveer 75% van de dieren die behandeld worden al een verbetering te zien. 

Homeopathie
Homeopathie is een oude alternatieve geneeswijze die het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert. Dieren lijken extra goed te reageren op homeopathie, vooral bij chronische klachten. Ook bij allergieën wordt homeopathie ingezet. De basis van homeopathie is het principe van “soort geneest soort”, wat betekent dat een stof die ziekte veroorzaakt, ook kan genezen. Bij ziekte heeft het lichaam hulp nodig om weer in balans te komen. Homeopathie richt zich op de patiënt als geheel en houdt rekening met mentale en emotionele factoren.
De behandeling 
Een homeopathisch consult omvat een volledig onderzoek van het dier en een gedetailleerde beschrijving van de klachten en het karakter van het dier. De remedies zijn ethisch verantwoord en niet getest op dieren, niet verslavend, niet belastend voor het lichaam en niet petrochemisch geproduceerd.   
 
Bioresonantie
Als laatste willen we de bioresonantie-therapie benoemen. Binnen deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van een reactie op trillingen, vergelijkbaar met radiofrequenties. Hiermee kan worden achterhaald door wat voor stoffen het dier ziek is geworden. Toenemende (milieu-) toxines belasten het lichaam van onze huisdieren en veroorzaken chronische ziekten, zoals allergieën, dermatitis, chronische jeuk, infecties en gedragsstoornissen. Andere oorzaken van verstoringen kunnen inentingen, medicijnen of voedingsstoffen zijn. Het doel van deze therapie is erop gericht om deze verstoringen op te heffen, het natuurlijk evenwicht te activeren en het lichaam aan te zetten tot herstel.
De behandeling
Hoe werkt dat nu bij honden? Jouw huisdier krijgt een hesje om of kan plaatsnemen op voetplaten welke zijn aangesloten op het bioresonantie-apparaat. Deze zendt lichaamsidentieke trillingen uit die verstoringen opheffen. Ze ondersteunen het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen ongunstige invloeden en aandoeningen. Door toediening van verschillende frequenties wordt lichaam en geest weer in balans gebracht.

Bron: Organimal.  
   

de temperatuur van je hond.

donderdag, 18 mei 2023  
De temperatuur van je hond
De lichaamstemperatuur van de hond zegt veel over de gezondheid van het dier. Een kleine afwijking in de temperatuur kan duiden op een beginnende ziekte of erger.  Het is daarom van groot belang wanneer je denkt dat je hond een veranderend gedrag heeft dat je de temperatuur opneemt. Het beste kun je de temperatuur opmeten met een digitale thermometer en kijken of jouw huisdier koorts heeft.  De normale lichaamstemperatuur van de hond is hoger dan die van de mens, namelijk tussen de 38°C en 39°C. Puppy’s hebben een iets hogere normaal temperatuur 39,5°C.
Mogelijke oorzaken
Een verhoogde temperatuur kan optreden wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de hond een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur altijd een dierenarts!
Temperatuur opnemen
De temperatuur kun je het beste rectaal meten met een thermometer speciaal voor dier(en). bijvoorbeeld een herkenbare digitale thermometer. Het makkelijkste kun je de thermometer met een beetje vaseline (bijvoorbeeld grand national vaseline) of olie inbrengen wanneer de hond staat of op de zij ligt. Met de ene hand hou je de staart iets omhoog en met de andere hand breng je de thermometer in, minimaal 1.5 centimeter diep. Vraag eventueel een helpende hand. Wanneer de thermometer niet diep genoeg naar binnen gaat, kan het zijn dat de hond de spieren erg aangespannen heeft. Wacht dan eventjes tot de spieren ontspannen. Forceer het niet, dit kan erg pijnlijk zijn. wellicht kan je je hond afleiden met smeerworst of iets anders wat hij heel lekker vindt.
Thermometer Bestel hier Grand National Vaseline wit Bestel hier
Ontsmetten thermometer
Vergeet niet om de thermometer schoon te maken met warm zeepsop of ontsmettingsalcohol. Laat de thermometer volledig drogen voordat je deze opbergt. Ook moet je de gootsteen waarin de thermometer is schoongemaakt direct ontsmetten en vergeet niet om je handen grondig te wassen!   Bron: dierenapotheek.nl

Waarom eet mijn hond gras?

maandag, 01 mei 2023  

Waarom eet mijn hond gras?

Misschien herken je het wel: je bent heerlijk aan het wandelen met de hond en je hond begint ineens in het gras te grazen. Je zult zich dan vast afgevraagd hebben of jouw hond wel genoeg eet en of het wel gezond is om gras te eten. In deze blog leggen wij uit hoe het zit.

Gras eten is…

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het eten van gras is vrij normaal. Het eten van gras lijkt volgens deskundigen te horen bij normaal hondengedrag. Honden vinden gras namelijk een smakelijke snack en daarom grazen ze graag. Zeker de graspuntjes vinden de honden lekker. Deze zijn namelijk lekker zoet. Er schijnt daardoor geen verband gelegd te kunnen tussen gras eten en een tekort aan voedsel. Veel mensen denken namelijk dat honden honger hebben en daardoor gras gaan eten.

Soms gaat het fout

Wij schreven net dat honden de graspuntjes zeer smakelijk vinden. Soms eten honden ook lange grasstengels. Deze lange, ruwe grasstengels braken de honden vaak weer uit of ze vinden hun weg naar buiten via de ontlasting. Helaas kan een hond deze lange stengels niet zo gemakkelijk uitpoepen, dus dit zorgt er zo nu en dan voor dat een hond gekke sprongen gaat maken of met het achterwerk over de grond gaat schuren. Als een hond na het eten van gras regelmatig zal overgeven, dan kan er echter nog meer aan de hand zijn. Soms kan er dan iets dwarszitten en dat leidt vaak tot braken. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat honden lange grasstengels pakten, omdat dit mogelijk ervoor zorgde dat ze hun keel zo zouden prikkelen dat ze een braakreactie op zouden roepen.

Gras eten is niet gevaarlijk, maar let wel op!

Hoewel het eten van gras niet schadelijk is, is het belangrijk om op te letten waar uw hond gaat grazen. Als er in het gras kans is op uitwerpselen die met wormeneitjes besmet zijn, is het niet verstandig om daar uw hond te laten grazen. Daarnaast is het gevaarlijk om in de buurt van giftige planten en grote verkeerswegen te grazen. Ook tijdens de donkere dagen voor kerst is het belangrijk om raadzaam te zijn, omdat het eten van gras op plaatsen waar ook gestrooid is tegen de vorst niet erg gezond is.

Voedingssupplementen:

Een TIP die wij kunnen meegeven is, dat een voedingssupplementen kan helpen om de hond te stoppen met gras en/of poep eten. Dit is Renske Golddust Heals 6. Dit bevat een overvloed aan natuurlijke aanwezig vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en vezels.

Ook kan een supplement zoals Puur Omega goed ingezet worden. Dit supplement zorgt ervoor dat de darmen ondersteund worden. Op moment dat de darmen goed functioneren, wordt voedsel ook beter opgenomen in het lichaam. Dit zorgt er voor dat de hond ook minder neiging heeft om gras, poep, takjes enz. te gaan eten. Omdat hij al verzadigd is.

Met dank aan Dierenverblijf.com

Oproep voor nieuwe DNA testen!!!

zondag, 09 april 2023  

BELANGRIJKE OPROEP VOOR NIEUWE DNA TESTEN !!

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht heeft onlangs bij de Dobermann twee nieuwe genmutaties ontdekt met betrekking tot de hartspierziekte DCM. Deze belangrijke ontdekking is een hele grote stap naar een betere gezondheid binnen onze Dobermannpopulatie.

Het Expertisecentrum kan alleen goed onderzoek uitvoeren indien het de beschikking heeft over zo veel mogelijk genetisch materiaal.

Hiervoor werkt het Expertisecentrum nauw samen met EMBARK.

EMBARK biedt wereldwijd extern DNA onderzoeken aan en beschikt daarom ook over DNA gegevens van vele Dobermanns.

Mocht u DNA van u Dobermann(s) hebben opgeslagen bij EMBARK vragen wij u met klem om dit DNA vrij te geven voor het Expertisecentrum Genetica. Dit kunt u eenvoudig doen via https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_9n8jJzWF5pFR7Ho

Wilt u uw Dobermann bij EMBARK laten testen, dan kunt u een testkit aanvragen via https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_bQ2fa4wSL2svIdo

De DNA gegevens van uw Dobermann zullen dan ook direct beschikbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoek bij het Expertisecentrum Genetica van de universiteit Utrecht.

Het DNA profiel van iedere Dobermann, hoe meer hoe beter, zal een belangrijke bijdrage leveren om in de toekomst de ernstige hartspierziekte DCM en ook andere aandoeningen bij de Dobermann te voorkomen.

Fruit voeren aan uw hond

zondag, 09 april 2023  

FRUIT VOEREN AAN UW HOND.

Is fruit voor honden een goed idee? Ja, fruit voor honden is zeker een goed idee. Net als bij mensen helpt fruit jouw hond om gezondheidsproblemen tegen te gaan.

Je kunt prima tussen door een stukje fruit geven, mocht je hond dit in zijn geheel niet willen eten, dan kun je van meerdere soorten fruit, prima een heerlijke mix maken. Pureer het fruit met de staafmixer tot een mooie sap en geef het bij de voeding of bied het los aan met bijv. wat geiten-yoghurt of Kefir.

De sap kun je ook perfect invriezen in bijv. ijsblokkenhouders, zo heb je altijd een gezond fruit bommetje op voorraad. (Dagelijks 1 of meerdere porties als aanvulling kun je prima ontdooit geven)

MAG JE ALLE SOORTEN FRUIT GEVEN? OF ZIJN ER SOORTEN NOT DONE?

De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit giftig zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen, pruimen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Een uitzondering is watermeloen, deze pitten zijn niet schadelijk.

Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven. Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

SOORTEN FRUIT DIE JE PRIMA ALS EXTRA KUNT GEVEN AAN JE HOND.

APPEL: bevat onder meer vitamine A, vitamine C en vezels. In appels zitten bepaalde secundaire plantenstoffen, waarvan is ontdekt dat het helpt om de groei van kankercellen te voorkomen. En appel helpt voor een frisse adem (ook voor ons hondenmensen fijn!). Geef dus met een gerust hart appel aan je hond, maar haal wel de pitten en het klokhuis eruit want deze bevatten sporen van de giftige stof cyani. Ook de schil is heel gezond voor honden, mits goed gewassen.

BANAAN is een bron van kalium, ijzer, magnesium, vezels en vitamine B6-C-D-E ,maar bevatten ook veel koolhydraten in de vorm van zetmeel en suiker, dus een calorie bommetje. (max ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht per dag). En pel de banaan, want deze is niet giftig maar wel heel moeilijk te verteren. Het is goed voor de spijsvertering van je hond, ondersteunt de vacht en het zenuwstelsel, aanmaken van proteïne, goed voor het bloed, maar ook voor en gezond hart, de botten en spieren.

CRANBERRIES bevatten veel vitamine C, vitamine E en veel B-vitamines zoals B6. Een hele goede snack voor jouw hond. Je kan ze rauw of gekookt geven. Ze zijn goede voor de gezondheid van de blaas. Dus als je hond blaasproblemen heeft, kan je ze met een gerust hart in huis halen.

*BRAMEN bevatten onder meer vitamine C, vitamine K, mangaan, magnesium en veel vezels. Naast de een antibacteriële eigenschappen die bramen bezitten, goed voor een mond-en tandhygiëne en calorie arm,(bevatten weinig suiker). De antecyaniden (de stoffen die bramen die mooie kleur geven) zijn goed voor de hartgezondheid.

BLAUWE BESSEN bevatten onder meer vitamine C, vitamine K, mangaan, calcium, zink en bevatten veel antioxidanten. Een prima boost aan het immuunsysteem en de spijsvertering van jouw hond.

MELOEN/WATERMELOEN bevat veel water, caroteen, foliumzuur, vitamine A, vitamine B6 en vitamine C, kalium en foliumzuur. Een stuk fruit om goed gehydrateerd te blijven, vooral tijdens de warme dagen een zalige traktatie. De caroteen en foliumzuur zin goed voor de ogen, het immuunsysteem, het aanmaken van cellen en werkt ontstekingsremmend.

Maak een meloen schoon zoals je dat voor jezelf ook zou doen: verwijder dus de schil en pitten voordat je een stukje aan je hond geeft, en geef niet meer dan een paar stukjes per keer. Let op: Omdat er in meloen veel van nature aanwezige suikers zitten, is dit een minder geschikte snack voor honden met diabetes. (De pitten van watermeloen zijn niet schadelijk voor uw hond)

ANNANAS bevat veel vitamines, mineralen en vezels en bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen. Heerlijk voor de meeste honden vanwege de zoete smaak.

PAPAYA bevat vitamine A, vitamine C, vitamine E en K. Er zit foliumzuur in, kalium, calcium. En natuurlijk veel vezels. Deze exotische snack is super gezond voor je hond. En ook voor puppies!. Papaya is zo’n beetje overal goed voor: een goed immuunsysteem, spijsvertering, ogen en het hart. Maar geef nooit de schil òf de zaden aan je hond, die zijn giftig.

FRAMBOZEN bevatten veel antioxidanten, vitamine C, A en E, magnesium en foliumzuur. Verder zijn frambozen laag in suiker en calorieën en rijk aan goede vezels. Deze zoete bessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en het kan een positieve bijdrage leveren aan de werking van het immuunsysteem. Tevens kunnen frambozen bijdragen aan het behoud van het gezichtsvermogen en een gezond hart- en vaatstelsel. Dit maakt het onder andere erg goed voor oudere honden.

AARDBEIEN ruiken heerlijk dus als je als gezin een bakje op de tafel hebt staan zal je hond er vaak bij komen zitten om ook een deel te willen opeisen van dit lekkere hapje. Net als met frambozen geldt: overdrijf niet met de hoeveelheid. Aardbeien zijn een gezonde snack, bevatten niet zoveel calorieën en zijn ook licht verteerbaar. Maar een hond heeft het niet perse nodig.

KOKOSNOOT is dat eigenlijk wel een fruit? Nee strikt genomen is het een noot. Maar voor het gemak zetten we de kokosnoot hier in het rijtje. De kokosnoot is namelijk heel gezond voor je hond. Deze vrucht bevat veel vitamines, mineralen en vezels en is dus een gezonde traktatie voor je hond. Kokosnoot bevat veel mangaan en dat is goed voor de gezondheid van botten en draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem. Kokosnoot zit vol met antioxidanten. Ook draagt kokosnoot bij aan een gezonde huid en vacht.

Bron: Dogeline, Just Russel, Bewust puur

Raisa van Olympiastaete

maandag, 06 maart 2023  

Mooie foto ontvangen van Raisa, ook al staat het mandje even op een andere plaats dat neemt niet weg dat je er niet in kan zitten ook al is het op de salontafel!!!

waarom staat mijn mand op de salontafel?

Fijne feestdagen en een geweldig 2023!

zondag, 25 december 2022  
Dobermannkennel van Olympiastaete wenst u fijne feestdagen en een geweldig 2023!

WAARSCHUWING voor hondenbezitters!!!

zondag, 18 december 2022  

Kijk uit met deze kerst traktatie!

Waarschuwing met betrekking tot de kersttraktatie: veel winkels verkopen hondensnacks voor de Kerst.

Veel van deze zogenaamde lekkernijen eindigen met de hond die tijdens de kerst enige tijd “geniet” bij de dierenarts door een operatie.

Het overgrote deel van deze producten en lekkernijen van ongelooide huid komt uit China.

De kauwsnacks zijn gemaakt van runder- of paardenhuiden en hun reis begint wanneer de huiden worden gedrenkt in een giftig natriumsulfide om het haar en het vet te verwijderen. Er worden meer chemicaliën gebruikt om de huid in lagen te splitsen die vervolgens worden gewassen met waterstofperoxide om de witte “pure” uitstraling te geven en de ranzige geur te verwijderen.

Nu komen de mooie feestelijke kleuren en de lijm om schattige vormen te vormen.

Bij het testen hebben deze kauwsnacks sporen van arseen, kwik, chroom en formaldehyde getoond.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, veroorzaken ze regelmatig darmverstoppingen, vergiftiging door chemische resten en verstikking.

De kauwsnacks worden glad en zacht als ze nat zijn en zijn bijna onmogelijk te pakken te krijgen om een ​​verstikkende hond te redden.

Laat ze achter in de winkel waar ze thuishoren of als een goedbedoelende persoon ze voor je hond koopt, berg ze dan veilig op voor later en gooi ze dan in de prullenbak!

ALS JE VAN JE HOND HOUDT ………… GEEF DEZE ROTZOOI DAN NIET!

Hertog Rico van Olympiastaete

donderdag, 08 december 2022  

Vandaag weer een mooie foto ontvangen van een zoon van Hertogin Melissa en Che Guevara van Kontessina.

Hertog Rico van Olympiastaete is een zoon van Melissa x Che Guevara van Kontessina

Chocolade gevaarlijk voor je hond!

donderdag, 17 november 2022  

Helaas komt het nog regelmatig voor dat een hond chocolade eet. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Daarom wil ik toch maar weer een waarschuwing afgeven voor de gevolgen van dit voor ons heerlijke snoepgoed. Zeker met het oog op de komende feestdagen als Sinterklaas en Kerst.

chocolade gevaarlijk voor je hond
Met dank aan Dogzine.nl

Wat doe je als je hond chocolade heeft gegeten?

Bekijk de afbeelding van Dogzine om te zien, wat je binnen welke tijd voor je hond kan betekenen. Naar de dierenarts gaan is belangrijk. Onder andere de hoeveelheid gegeten chocolade is relevant om door te geven aan de dierenarts. Plus om welke soort (bijv. wit of puur) het gaat en wanneer je hond dit heeft gegeten.

1 2 3 22