Alternatieve behandelingen
bij de bestrijding van allergieën

Alternatieve behandelingen
bij de bestrijding van allergieën

dinsdag, 30 mei 2023  
Heeft jouw hond last van allergieën? Is hij of zij constant aan het krabben en bijten? Er zijn verschillende holistische behandelingen die onze trouwe viervoeters kunnen helpen om hun allergieën te bestrijden en verlichten. Hier bespreken we een aantal alternatieve methoden.
Acupunctuur
Ja, je hebt het goed gelezen! Acupunctuur is niet alleen voor mensen, maar ook voor onze geliefde huisdieren. Acupunctuur is een behandeling binnen de Chinese geneeskunst waarbij de energiebalans binnen het lichaam hersteld wordt. Deze traditionele behandeling maakt gebruik van fijne naaldjes die op specifieke punten van het lichaam van het dier worden geplaatst om de energie in het lichaam te stimuleren en te harmoniseren. 

Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem, wat kan helpen bij het bestrijden van allergieën. Bovendien kan acupunctuur ook de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verlichten. Dus als je huisdier last heeft van jeuk, huiduitslag, rode ogen of loopneuzen, kan acupunctuur zeker het proberen waard zijn!
De behandeling 
Door het plaatsen van naalden op specifieke punten van het lichaam, de meridianen, kan het de energiestroom in het lichaam van het dier helpen reguleren en balanceren. Dit kan helpen bij het verminderen van allergische reacties en het versterken van het immuunsysteem van je huisdier. De hoeveelheid naalden kan variëren van enkele tot tientallen. Een behandeling duurt meestal 20 tot 30 minuten. Afhankelijk van het behandelplan wordt de behandeling meerdere keren herhaald, met als tussentijd enkele dagen tot weken. Houd er rekening mee dat acupunctuur in sommige gevallen alleen een symptoombehandeling is. De oorzaken van de klachten worden er niet altijd mee opgelost. Wel kunnen ziekteverschijnselen zoals pijn en jeuk verminderen of verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat je dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt.  

Acupressuur
Dit is hetzelfde principe als acupunctuur, maar dan zonder naalden. Met zachte druk van de handen en vingers wordt de stroming van de energie (Qi) in het lichaam beïnvloed. Er zijn verschillende druktechnieken die vanuit de Chinese visie een bepaalde beweging van de betreffende meridiaan of diepere lagen van het lichaam stimuleren, die aan de acupunctuurpunten verbonden zijn. Ook worden pijnpunten op het lichaam gelokaliseerd, waarna met specifieke druk blokkades in dat gebied opgelost kunnen worden  

Immunotherapie
Een andere zeer effectieve manier om allergische reacties bij huisdieren te verminderen en zelfs te elimineren is immunotherapie. Immunotherapie (ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd) is een alternatieve behandeling voor allergieën bij honden en katten. Het werkt door het immuunsysteem van je huisdier geleidelijk aan te laten wennen aan de allergenen die de reacties veroorzaken. Immunotherapie werkt door je huisdier kleine doses van de allergenen te geven.  Dit gebeurt via injecties of orale druppels. De hoeveelheid van het allergeen wordt geleidelijk aan verhoogd, zodat het immuunsysteem van je hond of kat kan wennen aan de stof. Na verloop van tijd zal het immuunsysteem minder heftig reageren op de allergenen en zullen de symptomen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.
De behandeling
Om te beginnen is de hoeveelheid van elk allergeen zeer klein, maar met elke dosis neemt deze hoeveelheid toe, totdat een ‘onderhoudsdosis’ is bereikt. De injectie hoeft slechts eenmaal per maand te worden gegeven – een van de grote voordelen van immunotherapie. Het doel is om het immuunsysteem van je huisdier minder gevoelig (of totaal ongevoelig) te maken voor de allergenen van de behandeling, zodat de symptomen verminderen of verdwijnen. Immunotherapie is geen snelle oplossing voor allergieën bij huisdieren. Het kan tot zes maanden of langer duren voordat de symptomen beginnen af te nemen. Het is dus belangrijk om de behandeling consequent voort te zetten. Binnen een paar maanden is er bij ongeveer 75% van de dieren die behandeld worden al een verbetering te zien. 

Homeopathie
Homeopathie is een oude alternatieve geneeswijze die het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert. Dieren lijken extra goed te reageren op homeopathie, vooral bij chronische klachten. Ook bij allergieën wordt homeopathie ingezet. De basis van homeopathie is het principe van “soort geneest soort”, wat betekent dat een stof die ziekte veroorzaakt, ook kan genezen. Bij ziekte heeft het lichaam hulp nodig om weer in balans te komen. Homeopathie richt zich op de patiënt als geheel en houdt rekening met mentale en emotionele factoren.
De behandeling 
Een homeopathisch consult omvat een volledig onderzoek van het dier en een gedetailleerde beschrijving van de klachten en het karakter van het dier. De remedies zijn ethisch verantwoord en niet getest op dieren, niet verslavend, niet belastend voor het lichaam en niet petrochemisch geproduceerd.   
 
Bioresonantie
Als laatste willen we de bioresonantie-therapie benoemen. Binnen deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van een reactie op trillingen, vergelijkbaar met radiofrequenties. Hiermee kan worden achterhaald door wat voor stoffen het dier ziek is geworden. Toenemende (milieu-) toxines belasten het lichaam van onze huisdieren en veroorzaken chronische ziekten, zoals allergieën, dermatitis, chronische jeuk, infecties en gedragsstoornissen. Andere oorzaken van verstoringen kunnen inentingen, medicijnen of voedingsstoffen zijn. Het doel van deze therapie is erop gericht om deze verstoringen op te heffen, het natuurlijk evenwicht te activeren en het lichaam aan te zetten tot herstel.
De behandeling
Hoe werkt dat nu bij honden? Jouw huisdier krijgt een hesje om of kan plaatsnemen op voetplaten welke zijn aangesloten op het bioresonantie-apparaat. Deze zendt lichaamsidentieke trillingen uit die verstoringen opheffen. Ze ondersteunen het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen ongunstige invloeden en aandoeningen. Door toediening van verschillende frequenties wordt lichaam en geest weer in balans gebracht.

Bron: Organimal.