de temperatuur van je hond.

de temperatuur van je hond.

donderdag, 18 mei 2023  
De temperatuur van je hond
De lichaamstemperatuur van de hond zegt veel over de gezondheid van het dier. Een kleine afwijking in de temperatuur kan duiden op een beginnende ziekte of erger.  Het is daarom van groot belang wanneer je denkt dat je hond een veranderend gedrag heeft dat je de temperatuur opneemt. Het beste kun je de temperatuur opmeten met een digitale thermometer en kijken of jouw huisdier koorts heeft.  De normale lichaamstemperatuur van de hond is hoger dan die van de mens, namelijk tussen de 38°C en 39°C. Puppy’s hebben een iets hogere normaal temperatuur 39,5°C.
Mogelijke oorzaken
Een verhoogde temperatuur kan optreden wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de hond een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur altijd een dierenarts!
Temperatuur opnemen
De temperatuur kun je het beste rectaal meten met een thermometer speciaal voor dier(en). bijvoorbeeld een herkenbare digitale thermometer. Het makkelijkste kun je de thermometer met een beetje vaseline (bijvoorbeeld grand national vaseline) of olie inbrengen wanneer de hond staat of op de zij ligt. Met de ene hand hou je de staart iets omhoog en met de andere hand breng je de thermometer in, minimaal 1.5 centimeter diep. Vraag eventueel een helpende hand. Wanneer de thermometer niet diep genoeg naar binnen gaat, kan het zijn dat de hond de spieren erg aangespannen heeft. Wacht dan eventjes tot de spieren ontspannen. Forceer het niet, dit kan erg pijnlijk zijn. wellicht kan je je hond afleiden met smeerworst of iets anders wat hij heel lekker vindt.
Thermometer Bestel hier Grand National Vaseline wit Bestel hier
Ontsmetten thermometer
Vergeet niet om de thermometer schoon te maken met warm zeepsop of ontsmettingsalcohol. Laat de thermometer volledig drogen voordat je deze opbergt. Ook moet je de gootsteen waarin de thermometer is schoongemaakt direct ontsmetten en vergeet niet om je handen grondig te wassen!   Bron: dierenapotheek.nl