Het belang van een goede darmflora!

Het belang van een goede darmflora!

donderdag, 03 maart 2022  
Als huisdiereigenaar weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het immuunsysteem van je hond of kat is voor de gezondheid en een lang leven. Weet je ook dat ongeveer 70% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt? Het immuunsysteem moet zich kunnen verdedigen tegen ziekten. Hoe gezonder de darmflora, hoe gezonder je huisdier in het algemeen zal zijn.
Er zijn veel oorzaken voor een zwak immuunsysteem bij honden en katten, maar de meeste zijn te wijten aan leeftijd of levensstijl gerelateerde factoren, ook stress. Sommige stressfactoren zijn onvermijdelijk en elk daarvan speelt een rol bij de vermindering van het vermogen van het immuunsysteem. Dit leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties, auto-immuunziekten en ziekten, waaronder kanker. Een groot percentage van het immuunsysteem bevindt zich in het maag-darmkanaal. Een gezonde darmflora is daarom zó belangrijk.
Factoren die van invloed zijn op de darmflora
Er zijn twee categorieën bacteriën die zich in de darmen bevinden: vriendelijke (goede) bacteriën die de normale, gezonde functie van het maagdarmkanaal bevorderen en daarmee ook het immuunsysteem. En dan heb je de pathogene (slechte) bacteriën die de maagdarmfunctie verstoren en ook de immuunfunctie aantasten.

De darmflora kan worden beïnvloed door een aantal factoren, zoals: plotselinge verandering in dieet slechte kwaliteit of biologisch ongeschikte voeding het eten van niet-voedingsvoorwerpen zoals uitwerpselen, stokjes, stenen, enz. vervuild water drinken inname van meststoffen, insecticiden of pesticiden operaties maag-en darmziekten emotionele stress (vaak veroorzaakt door een verandering in routine of omgeving) Ook antibiotica beïnvloedt de darmflora in negatieve zin. Het is bedoeld om ziekteverwekkende schadelijke bacteriën te doden, maar doodt gezonde bacteriën samen met ziekte-veroorzakende bacteriën. Het is dus niet bepaald goed om je huisdier op antibiotica te zetten, tenzij er natuurlijk geen andere optie is om de infectie te verhelpen.
Hoe kun je het immuunsysteem ondersteunen?

Omdat de darmflora een gezond niveau van goede bacteriën moet handhaven om het immuunsysteem te ondersteunen is het een goed idee om het dieet aan te vullen met nuttige bacteriën (probiotica) om de slechte bacteriën ervan te weerhouden het maag-darmkanaal in te nemen. Wanneer de darmbacteriën in balans zijn met de juiste hoeveelheid en het juiste type van gezonde bacteriën gebeuren er goede dingen in het lichaam; vitaminen worden aangemaakt, plantaardige vezels worden efficiënt verwerkt, schadelijke bacteriën worden in toom gehouden en toxines worden goed beheerd. Bron: Organimal.