honden en winterkou

honden en winterkou

woensdag, 03 februari 2021  

Honden en winter kou

Zelfs in Nederland kunnen we in de winter te maken krijgen met sneeuw, ijs en kou. Wij beschermen ons tegen de kou met een warme winterjas, muts en handschoenen. Veel honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen en ravotten en blijven, wanneer ze buiten lekker actief zijn, warm genoeg.

Maar waar moet je op letten wanneer je met je trouwe viervoeter de winterkou trotseert?

Het is beter geen lange wandelingen in de sneeuw te maken. Sneeuwbolletjes kunnen vooral bij honden met lange haren ijsbolletjes tussen de tenen veroorzaken en die zijn erg pijnlijk. Tip: neem voor de zekerheid een schaartje mee!

Kleven er klompjes sneeuw aan de vacht, knijp ze dan stuk. Trek ze niet los!

Zorg ervoor dat je hond goed in beweging blijft, dan blijft hij warm.

Niet alle honden hebben het buiten warm genoeg en zijn kwetsbaarder voor kou zoals:

– puppies

– oudere honden

– kortharige rassen (bijvoorbeeld: Greyhounds, Staffordshire terriers, Boxers)

– kleinere hondensoorten met kort haar   (bijvoorbeeld: Chihuahua, Pinchers en sommige teckels)

Een goed sluitende, waterafstotende jas met voldoende bewegingsruimte om de lichaamswarmte vast te houden, kan dan bescherming bieden.

Sommige honden eten graag sneeuw. Te veel sneeuw eten kan maag- en darmklachten geven, met braken en diarree als gevolg.

Laat je hond niet op het ijs, een onverwachte beweging op die gladde ondergrond kan zo een blessure aan gewrichten, botten of spieren tot gevolg hebben.

Als het glad is wordt er gestrooid met pekel. Zout kan irritatie aan de voetzolen geven. Voetzolen kun je insmeren met een speciale potenbalsem, zoals Bio Balm.

Controleer de voetzooltjes regelmatig op wondjes. Als de grond hard en bevroren is kan die behoorlijk scherp zijn, waardoor de pootjes beschadigd kunnen raken.

Is je hond buiten nat geworden, droog hem dan goed af want een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te rake

Verzorg de vacht van je hond ook goed in de winter. Regelmatig borstelen is ook effectief bij kou.

Op een besneeuwd terrein zijn geursporen sneller uitgewist waardoor je viervoeter de weg terug niet meer kan vinden.

Laat je hond bij vrieskou niet alleen in een auto achter. Niet alleen kan hij in een auto onvoldoende bewegen om warm te blijven, het wordt in de auto net zo koud als buiten!

Sommige honden schijnen anti-vries heerlijk te vinden vanwege de zoetige geur en smaak. Zorg dat je hond er niet bij kan, want het is puur vergif! Heb je het vermoeden dat je hond antivries heeft binnengekregen, neem dan direct contact op me je eigen dierenarts!

Neem je je hond mee op wintersport? Vervoer je hond dan veilig in de auto. Wist je dat in Duitsland je hond officieel aan een veiligheidsriem vastgemaakt moet worden?

Veel winterplezier gewenst met je huisdier!

Bron: dierenapotheek.nl