Honden uitlaten in de herfst

Tips voor wandelen in de herfst

Honden uitlaten in de herfst

vrijdag, 30 september 2022  

Bomen kleuren oranje en bladeren vallen op de grond, de herfst is weer in volle gang! Niks lekkerder dan honden uitlaten tijdens een heerlijke boswandeling. Maar wist je dat herfstige dagen ook enkele gevaren meebrengen voor je hond? Wij vertellen je er meer over.

Wist je bijvoorbeeld dat eikels en kastanjes giftig kunnen zijn voor honden? Wij vertellen je waar je voor uit moet kijken en waar je aan moet denken voordat jij gaat wandelen met je hond in de herfst.

Kastanjes en eikels

Bij de herfst horen kastanjes. Leuk voor kinderen om mee te knutselen en om spelletjes mee te spelen. Maar kastanjes zijn voor honden wat minder plezierig. Honden kunnen namelijk erg ziek worden van het eten van kastanjes én eikels. Zij kunnen hier buikpijn en diarree van krijgen of gaan braken. Bij het eten van grote aantallen kan jouw hond zelfs doodziek worden. Denk je dat je hond misschien iets opgegeten heeft tijdens de wandeling? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Vergeet de tekenbeet niet

Vaak wordt er gedacht dat teken niet actief zijn in de herfst gezien het koude weer, maar niets is minder waar. Ook in de herfst zijn teken te vinden dus controleer jouw hond goed op beten en zorg voor de juiste maatregelen. Gooi bij vertrek een tekentang in je tas, zodat teken gelijk verwijderd kunnen worden zodra je ze hebt gevonden. Vergeet natuurlijk ook niet jezelf na te kijken op tekenbeten! In de herfst zijn ook vlooien nog actief, dus zorg ook voor de juiste vlooienbehandeling.

Giftige paddenstoelen

Naast kastanjes en eikels, zijn ook paddenstoelen in overvloed te vinden tijdens de herfst. Maar deze zijn gevaarlijk voor je hond als die er een hapje van wil nemen. Het is moeilijk te herkennen welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Houd tijdens het honden uitlaten je hond goed in de gaten en neem het zekere voor het onzekere en laat hem geen paddenstoelen eten.

Lichaamstemperatuur hond

De ene hond heeft een dikkere vacht dan de andere, wat betekent dat sommige honden behoefte hebben aan een jasje op koude en gure herfstdagen. Let bij honden met een dunne vacht goed op dat het jasje water- en winddicht is. Een jas kan er mooi uit zien, maar voor honden is de functionaliteit van de jas belangrijker dan de kleur. Denk bijvoorbeeld aan reflectiestrepen zodat jouw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen goed opvalt.

Zichtbaarheid door een hondenhalsband

Zorg dat jij én je hond goed te zien zijn tijdens de donkere maanden. Een hondenhalsband met reflecterende strips of een verlichte halsband kan de perfecte oplossing zijn. Er zijn verschillende lichtgevende en reflecterende hondenriemen en hondenhalsbanden beschikbaar in alle maten die je kunt gebruiken bij het honden uitlaten. Jouw geliefde viervoeter moet goed opvallen voor andere verkeersdeelnemers!

Voorbereid honden uitlaten

De herfst is een heerlijke tijd om buiten te zijn met je hond, maar zorg wel dat je je nog even voorbereidt voor je door de herfstbladeren gaat struinen. Gevaar zit soms in een klein hoekje en alle viervoeters moeten veilig op pad kunnen gaan op een gezellig dagje uit met hun eigenaar.  

Boomgymnastiek

Op zoek naar een behendigheidsparcours voor je hond? In het bos liggen de bomen soms letterlijk voor het oprapen! Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten? Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan? Onder een grote tak door te kruipen? Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen.

Happy herfst

Hier word je vrolijk van:

  • Net op tijd binnen zijn voor de bui
  • De haren van je hond in de wind zien wapperen
  • Mooie herfstbladeren vinden

Belangrijk

Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Controleer, voordat je de hond ergens op of af laat springen, altijd de omgeving op bijvoorbeeld scherpe uitsteeksels van afgebroken takken.

Rustig aan…

Hoe rustiger je de hond de stammen begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Uitdaging

Kan je hond in plaats van met zijn voorpoten ook met zijn achterpoten ergens op leren staan? Laat de hond met alle vier zijn poten op de boomstam staan en begeleid hem dan iets naar de grond, zodanig dat hij zijn voorpoten op de grond zet, maar met zijn achterpoten op de stam blijft. Benoem en beloon nu wat hij doet: goed zo, knappe hond, dat is ‘achterpootjes op’! Let op, deze vorm van boomgymnastiek vergt veel spierkracht van je hond!

Herfstbladpret

Niets mooiers dan bergen herfstbladeren! Je kunt die gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen. Doe daarbij alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Je hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden. Geen speeltje bij je? Kijk eens in je zakken. Daar zit vast wel een voorwerp in, bijvoorbeeld een zakdoek, dat je voor een speurspelletje kunt gebruiken. Je kunt je hond ook leren zoeken naar heel kleine voorwerpjes, zoals een oude huissleutel.

Verstopvariatie

In plaats van laag bij de grond kun je een voorwerp ook iets hoger in de struiken verstoppen, tussen een paar stammetjes klemmen of aan een lage tak hangen. Dat is voor je hond weer een geheel nieuwe uitdaging, want vaak is hij alleen gewend om met zijn neus de grond af te speuren. Leg het voorwerp altijd eerst op een makkelijk bereikbare plek in het zicht: de hond mag bij het verstoppen in het begin gewoon toekijken, dat maakt hem gemotiveerd om te gaan zoeken. Daarna kun je het zoekwerk stapje voor stapje moeilijker maken.

Bron: Prins Care Team.