Pas op het warme weer

Pas op het warme weer

zaterdag, 14 mei 2022  
Jouw hond kan last hebben van het warme weer, lees onze coole tips!
Met de mooie weersvooruitzichten van komende week denk we van de Dierenapotheek dat het handig is wat tips te geven voor het afkoelen van je hond. Zodra de buitentemperatuur boven de 20 graden Celsius komt heeft je hond moeite om af te koelen. De kans op oververhitting van jouw dierbare hond wordt dan groter. Dus hier verfrissende tips bij zomerse temperaturen. 
Vers drinkwater
Door te hijgen raken honden hun warmte kwijt. Hierbij verliezen ze veel vocht. Zorg dat je hond altijd bij zijn drinkwater kan, zet bijvoorbeeld ook een drinkbak in de tuin. Neem tijdens wandelingen vers drinkwater mee om te voorkomen dat je viervoeter van stilstaand water drinkt. Want dat geeft, zeker bij hoge temperaturen, extra risico op besmetting met verschillende bacteriën.
Koelmat voor honden
Bij het af laten koelen van je hond, zijn vochtige doeken en gelpacks handige hulpmiddelen. Maar let op! Beiden mogen alleen gebruikt worden op de buik van je hond, niet op de rest van zijn lijf. De coolpacks leg je niet direct op de hondenhuid maar wikkel je eerst in handdoeken. Vervang de gelpacks bovendien nooit door icepacks, die kunnen namelijk brandwonden veroorzaken. Voor viervoeters zijn er ook speciale koelmatten te koop, waar je trouwe maatje tijdens warme dagen lekker op kan gaan liggen. Dwing een hond daar overigens nooit toe. Een natte handoek of fles met koud water kan je ook voor de ventilator leggen.
Zwembad voor honden
Een flinke plons in koel water helpt een hond afkoelen. Geef je hond een klein zwembadje om lekker in te spelen. Vindt hij het badje te spannend? Probeer dan eens een snoepje in een laag laagje water te gooien en het zo op te bouwen. Enthousiaste zwemmers kunnen natuurlijk ook een duik nemen in een zee of meertje. Zorg wel dat dit veilig gebeurt en vermijd bij voorkeur sloten wanneer het buiten warm is.
Tropenrooster
Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Je hond heeft ook tijdens deze dagen beweging nodig, maar voor lange wandelingen en uitgebreid spelen is het overdag te heet. Alleen rond de zonsopgang is het nog koel genoeg om de dagelijkse lange wandeling te maken. ’s Avonds na zonsondergang daalt de temperatuur misschien iets, maar is de lucht vaak nog erg warm.  In de vroege ochtenduren wordt de lucht meestal nog afgekoeld door de dauw. Dus ga heerlijk dauwtrappen met je hond!
Schaduwplekken
Zorg dat je met je hond in de schaduw blijft om een zonnesteek te voorkomen. Bossen zijn dan ook de beste plek om met je hond te wandelen als het erg warm weer is. Wanneer je hond overdag in de tuin is, zorg dan voor voldoende schaduwplekken om de nodige verkoeling op te zoeken.
Wat niet te doen bij hitte?
Loop niet over geasfalteerde wegen; gesmolten teer verwondt de voetzooltjes. Heeft je hond toch gevoelige zooltjes gebruik dan Frontline Pet Care voet &zoolkussen balsem of Dermoscent Balsem om de zooltjes wat te verzachten. Laat je hond nooit, écht nooit, achter in een geparkeerde auto. Het wordt snel veel te warm! Neem je viervoeter niet mee naast de fiets.
 
Oververhitte hond?
Een oververhitting kan bij een hond erg gevaarlijk zijn. Je moet dan ook direct ingrijpen als je hond één of meer van de volgende symptomen laat zien: Veel kwijlen, extreem veel en snel hijgen Sloom / zwak overkomen Rode slijmvliezen Warm aanvoelen Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden Bewusteloos raken Breng je hond naar binnen, probeer hem te laten drinken, leg een lauwwarme doek op zijn poten en kort op zijn lijf. Bel direct een dierenarts!
Thermometer
  Meet de temperatuur van jouw maatje op een normale doordeweekse dag. Zo kun je bij oververhitting beter inschatten of jouw maatje hier daadwerkelijk last van heeft! Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts!
ik heb dorst!

    Bron: Dierenapotheker.nl