Socialisatie

De periode bij de moeder ziet er als volgt uit: de eerste 14 dagen brengt uw pup slapend en drinkend door. De pup kan kruipen en heeft behoefte aan warmte van de moeder en broertjes/zusjes. De moeder brengt de urine en ontlasting op gang. Als uw pup 10 – 14 dagen oud opent hij zijn ogen, maar zien nog niet veel. Tussen de 2 -3 weken komen de melktandjes door. Hij gaat nu zelf zijn behoefte doen.

Een belangrijke periode is de 3 – 12 weken. In deze periode dient uw pup de juiste ervaringen te krijgen met andere mensen en dieren. Tot ongeveer 8 weken dragen wij als fokker hier de zorg voor. Hierna mag u het overnemen. In de derde tot vijfde week gaat uw pup zichtbaar op geluid reageren. Het gehoor, gezichtsvermogen en reukzin worden in deze weken beter. De pup krijgt van ons vast voedsel (knoeien en spelen de eerste keer) en gaat meer en meer met zijn broertjes en zusjes spelen.

Met vier tot vijf weken wordt hij wat ruiger. Hij laat zijn tandjes zien, rent, gromt, klauwt en gaat steeds meer spelen. Hij leert nu ook dat hij niet hard moet bijten tijdens de spelletjes met zijn broertjes en zusjes. In de vijfde tot achtste week kan uw pup heel goed horen en zien. Er vinden nu gezamenlijke activiteiten plaats, één daarvan is als een kudde buffels door het huis rennen. De pups gaan naar buiten, maken kennis met andere dieren zoals schapen, paarden e.d.. Gaan mee in de auto naar de winkels e.d.. En dan komt de tijd dat u het over mag nemen.

Het is nu uw taak om uw pup te laten kennis maken met zoveel mogelijk situaties en omgevingen. Spelen is belangrijk en hij zal moeten leren om uw spelletjes te gaan spelen. Ik licht u voor het ophalen uitvoerig in over wat wel niet mag en u krijgt een lijst met adviezen mee.