10 tips voor een veilige kerst

10 tips voor een veilige kerst

zaterdag, 11 december 2021  

De kerstdagen zijn in aantocht, een gezellige tijd die we vaak in huis doorbrengen met familie en vrienden. Toch kan deze gezellige tijd ook gevaren met zich meebrengen. Lees daarom onze 10 tips voor een veilige kerst met je huisdier!

Niemand wil de kerstdagen graag bij de dierenarts doorbrengen, daarom wat tips om je huisdier een veilige kerst te bezorgen.

1. Kerstboom

Wist je dat dennennaalden, van de kerstboom of het kerststukje, giftig zijn voor je huisdier? Oppassen geblazen dus met uitgevallen dennennaalden. Zorg dat de eet- en drinkbak van je dier ver genoeg van de kerstboom af staan, zodat er geen dennennaalden in terechtkomen. Ook drinken van het water waarin de stam van de kerstboom staat kan gevaarlijk zijn! Bij sommige honden kunnen takken van naaldbomen een allergische reactie opwekken. Krijgt je dier een dikke snuit en gezwollen oogleden en oorschelpen? Dan is hij waarschijnlijk allergisch voor de kerstboom.

Maak het niet te makkelijk voor je huisdier om in de boom te springen. Zorg dat er genoeg ruimte om de boom heen is, want als er tafels en stoelen omheen staan, zit-ie er zo in natuurlijk. Als je dier toch graag de boom induikt, zijn er verschillende sprays verkrijgbaar die zouden helpen. Bijvoorbeeld een appelspray, appelciderazijn, citronella of een andere spray met citroenolie erin. Een beetje azijn op de boomstam kan ook een optie zijn om het minder aantrekkelijk te maken.

2. Engelenhaar

Engelenhaar in de kerstboom kan, voornamelijk bij katten, zorgen voor allergische reacties zoals acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen. Bij zwelling van de slijmvliezen in de keel bestaat de kans op verstikking. Pas dus goed op dat je kat niet van het engelenhaar gaat eten en let goed op symptomen zoals jeuk en roodheid. Neem bij een allergische reactie altijd contact op met je dierenarts. 

3. Kerstballen

Kerstballen in de boom… ze zijn werkelijk onweerstaanbaar voor katten, en honden zien deze ballen ook regelmatig aan voor een speeltje. De scherven zijn echter zeer scherp en kunnen zorgen voor pijnlijke wondjes. Is jouw hond of kat verzot op kerstballen? Overweeg dan eens om kunststof kerstballen in de boom te hangen! 

4. Lametta

Deze glimmende, lange slierten hebben een enorme aantrekkingskracht op dieren, omdat ze bij ieder zuchtje tocht bewegen. Ze kunnen echter vervelende darmverstoppingen veroorzaken. Oppassen dus met deze feestversiering!

Wist je dat dennennaalden en veel kerstplanten giftig zijn?

5. Kerstplanten

Heb je een kerststukje op tafel staan met daarin hulst, een maretak, een kerstroos of kerstster? Zorg dat je huisdier dan niet aan de blaadjes of bloemen gaat knabbelen. Deze planten zijn namelijk giftig voor je huisdier. Vooral de kerstster geeft problemen, door het sap uit deze plant kunnen blaren ontstaan op de huid. 

6. Chocolade

Heerlijk die kerstkransjes, maar houd ze uit de buurt van je hond en kat. Chocolade is voor hen echt (levens)gevaarlijk! In cacao zit namelijk theobromine, een stof die inwerkt op het centrale zenuwstelsel en op de hartspier en die door honden en katten niet kan worden verwerkt. Chocolade geeft ons een ‘feelgood-gevoel’, maar het lijf van je dier slaat er meteen van op hol. 

7. Botjes

We eten tijdens de kerstdagen nog wel eens gevogelte. Honden en katten zijn gek op lekkere kalkoen- of kippenpootjes, en eten deze helemaal op. Hierdoor bestaat het risico dat een scherp botje de darmwand beschadigt of doorboort. Geef je dier dus geen botjes.

8. Rolladenetjes

Bereid je een lekkere rollade? Gooi het netje dat daar omheen zit dan direct in een afgesloten vuilnisbak. Deze netjes ruiken heerlijk en kunnen door je hond of kat worden opgegeten. Een netje dat vastloopt in de darmen moet operatief worden verwijderd. Je kunt ze dus beter direct goed opruimen! 

9. Brandgevaar!

Kaarsen of waxinelichtjes op tafel: reuze gezellig, maar niet altijd huisdierproof! De vacht van katten kan vlam vatten als de dieren langs de kaarsen lopen of over de lichtjes stappen. Vergeet ook de zwiepende hondenstaart niet, waardoor kaarsen kunnen omvallen of haren in brand kunnen vliegen. Kies indien nodig voor diepe houders of veilige led-kaarsen.

10. Een onbewaakt moment…

Nu weet je waar je op moet letten, maar in een onbewaakt moment kan er onverhoopt toch altijd iets gebeuren. Neem bij problemen altijd contact op met je dierenarts, die kan inschatten of de situatie ernstig is. Soms is snel ingrijpen van levensbelang, soms is er geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af. 

Wij wensen jou en je huisdier(en) fijne én veilige kerstdagen! 

Bron: Prins.